PDA

Zobacz pełną wersję : Moto z USA

Przemek929
06-01-07, 13:27
Witam,mam pytanie i może akurat ktoś się orientuje w tym temacie,a chodzi mianowicie o sprowadzenie motocykla ze stanów.Jest wiele firm zajmujących się sprowadzaniem motocykli przeważnie uszkodzonych z aukcji z USA oczywiście biorą za to w ciul pieniędzy.Chodzi o to czy jest możliwość bez kogoś w USA wygrać aukcje i na własny rachunek sprowadzenie moto do kraju pewnie wyjdzie taniej tylko niewiem czy jest taka opcja.Aha jeżeli ma ktoś jakieś linki do aukcji w Stanach to mógłby zapodać.

Spidi
06-01-07, 14:50
dostęp do tych aukcji(bo chyba o to ci chodzi) mozna uzuyskać ale według ściśle określonej procedury- nie wiem jak jest teraz ale kiedyś było to dosyć skomplikowane, duże wymagania były i nie było to darmowe(nie ma to nic wspólnego z rejestracją na e-bay'u cz czymś podobnym... bardziej jak rejestrowanie działaności).

A czy biora taki "w ciul pieniedzy" to bym polemizował.
Wielu pośredników bierze za takie pośrednictwo(tzn. pozwalaja ci zalicytowac na ich konto) już od 200-300$.
Oczywiście warunkiem jest że jak wygrasz ataka aukcje od razu wpłacasz kase dla nich bo oni muszą w ciągu klilku dni zapłacić za pojazd. Do wylicytowanej ceny dochodza jeszcze opłaty jakie narzuce copart(na które nikt nie ma wpływu) a ich wysokość zależy od wylicytoanej kwoty(zwykle koljne pare setek).
Do tego transport, cłow, vat i inne komedie i wbrew pozorm większosć pośredników nie zarabia na motocyklach kokosów.
Duża kasa jest na drogich furach(które są u nas warte 100-150 tyś. zł w góre- tu są duze przebitki ale trudniej sprzedać

cbś954
06-01-07, 14:58
spidi dobrze gada...

dodam zeby np kupowac na coparcie lub czyms podobnym trzeba miec zarejestrowana firme w stanach...:banan:

Przemek929
06-01-07, 15:28
Więc jest to dość zkomplikowana i ryzykowna operacja jeśli nie ma się pewności do pośrednika.

kondzik
06-01-07, 15:36
spidi dobrze gada...

dodam zeby np kupowac na coparcie lub czyms podobnym trzeba miec zarejestrowana firme w stanach...:banan:

nie trzeba w stanach miec firmy wystarczy miedzy-narodowa, sasiad tu u mnie(polak) sprowadza do PL drogie auta i bylem nawet raz z nim na aukcji to żeby wejsc to kontrole kurwa prawie jak na lotnisku:lol2:

xxsliwaxx
06-01-07, 20:00
Na wybudowanie zajebistej chaty na moto, pomijając pośrednika nie zaoszczędzisz, a uwierz mi, że jest troche babrania się w cała procedurę - kupic-zapakowac-nadac w a polsce odebrac-oclic-zarejesterowac, więc jak masz kogoś zagranicą kto ma czas to spoko ale jak masz okazję kupić sprzęta po dobrej cenie sprowadzonego przez kogoś to się nie zastanawiaj bo sam jak sprowadzisz to nie zaoszczędzisz!

kondzik
06-01-07, 20:02
Na wybudowanie zajebistej chaty na moto, pomijając pośrednika nie zaoszczędzisz, a uwierz mi, że jest troche babrania się w cała procedurę - kupic-zapakowac-nadac w a polsce odebrac-oclic-zarejesterowac, więc jak masz kogoś zagranicą kto ma czas to spoko ale jak masz okazję kupić sprzęta po dobrej cenie sprowadzonego przez kogoś to się nie zastanawiaj bo sam jak sprowadzisz to nie zaoszczędzisz!

z tego co wiem to sprowadzanie z USA moto to sie oplaca jedynie jak kupisz zajebiscie tanio albo tanio i sprowadzasz kilka sztuk

xxsliwaxx
06-01-07, 20:24
kondzik - dokładnie tak jak mówisz - ja kupiłem sprzęcik wyjątkowo tanio z 2006 ma przejechane 475km - ale po całym sprowadzenieu opłatach transporcie wcale tak duzo nie zaoszczędziłem - trzeba mieć tam dojścia, żeby sprzęty tanio wyrywać i sprowadzać i zasada jest taka im mięcej wyślesz za jednym razem tym koszty maleją i naszych celników też trzeba mieć w keszeni bo kokosów na tym nie zrobisz!!!

cbś954
07-01-07, 02:25
nie wiem jak teraz ale tak mowil wczesniej SEBA ze starego forum ze tak jest :P

a nie ma tam tylko jednej aukcji, jest ich milion...:fucku: