PDA

Zobacz pełną wersję : Auto Casco na moto!!!

Weeider
09-01-07, 22:28
Pytanko jak w temacie chciałbym ubezpieczyć moto czyli AC idzie czy już nie ubezpieczają.. Jeżeli tak to gdzie najtaniej i jak to wygląda...

pigmool
09-01-07, 23:12
Ja pytałem w PZU, za Suzuki sv650 z 2002r powiedzieli mi 2500pln wiec podziękowalem... Nie wiem jak w innych firmach ale stwierdzilem ze sprawa jest srednio oplacalna chyba że chcesz na tym zarabiac... No jest jeszcze kwestia spokojnosci ducha, zalezy kto ma ile kasy.

ario
09-01-07, 23:35
ja swego czasu robiłem rozpoznanie i ubezpieczam w Allianz. wychodziło mi taniej jak PZU i nie musisz mieć dodatkowych zabezpieczeń, wystarczy fabryczna blokada. Z racji tego, że moto w sezonie stoi pod blokiem to ubezpieczenie muszę mieć, nigdy nie wiadomo kiedy los się uśmiechnie i ktoś go buchnie ;)

KriZ
10-01-07, 15:30
Jak pytałem 2 lata temu w PZU to za Fazera wartego wtedy wg nich 12 tys. zawołali 2200zł za rok (bez zniżek), więc podziękowałem i z perspektywy czasu nie żałuje.
Chociaż jak zmienię na coś droższego to prawdopodobnie skuszę się na raty, ale opłacać będę tylko w sezonie.

Dungood
10-01-07, 16:10
Ja mam Bułkę ubezpieczoną w Allianz, za połowę tego co zapłaciłbym w Luksemburgu...

OLO
10-01-07, 16:13
allianz tylko ma sensowne ceny...

ario
10-01-07, 16:18
ja biorę na 3 raty z czego dwie pracę więc wychodzi jakieś 700 zł na rok

pigmool
10-01-07, 16:38
ja biorę na 3 raty z czego dwie pracę więc wychodzi jakieś 700 zł na rok

hmmm to tak można?? Tak po prostu nie płacisz jednaj raty czy dogadujesz sie z ubezpieczalnią ze poza sezonem nie jezdzisz i bedziesz opłacał tylko dwie raty?

xxsliwaxx
10-01-07, 17:58
pigmool - pewnie ze mozna - dziala to tak - placisz 1 ratke pozniej 2, przychodzi okres w ktorym juz moto nie jezdzisz wiec nie placisz 3 ratki co wiąże się z tym, że ubezpieczyciel po nie wplynieciu naleznosci zrywa z toba umowe i AC przestaje byc wazne to wszystko.

Kasia
10-01-07, 18:01
xxsliwaxx czy w wyżej podanym przez Ciebie przykładzie, ubezpieczalnia w razie BUM wypłaca 2/3 wartości części czy całą wartość ?

Gresus
10-01-07, 18:05
xxsliwaxx czy w wyżej podanym przez Ciebie przykładzie, ubezpieczalnia w razie BUM wypłaca 2/3 wartości części czy całą wartość ?

jak masz zaplacone np 2 raty i masz jakis wypade to wyliczaja odszkodowanie i od wartosci ktora maja ci wyplacici sami sciagaja 3 rate

xxsliwaxx
10-01-07, 18:40

wypłaca całość - no chyba, że walniesz dzwona juz po niezapłaceniu 3 ratki to masz przejebane.

do gresus - dokladnie jutro to sprawdze w pracy - ale ktos z mioch znajmowych tak robił - mowa o AC bo w zwiazku z OC to nie masz wyjscia muszisz zaplacic całość i na dodatek jak chcesz przejść do innego ubezpieczyciela to musisz 1 miech przed koncem umowy napisac im wypowiedzenie bo nawet jesli przejdziesz to i ich nie powiadomisz to i tak bedziesz musiał zapłacić bo takie jest teraz prawo! ogolnie chujnia bo ludzi w balona robią i nie ma tłumaczenia ze nie znałem przepisów !!!

OLO
10-01-07, 19:26
nie strasz ludzi.. nie miesiac tylko conajmniej jeden dzien przed terminem musi DOTRZEC wypowiedzenie...
a placenie AC tylko w sezonie to dobra opcja...

filar
10-01-07, 19:28
Miejsce Bydgoszcz sprzęt Kawa ZX9r 2002r najtańsze ubezpieczenie Ac w TUI 1600 za rok nieco drożej było w PZU możesz machnąc na 4 raty i płacisz tylko za letnie miesiące jak walniesz sciągają z odszkodowania ratę, jak walniesz z niezapłaconą ratą nic nie dostajesz

xxsliwaxx
10-01-07, 19:49
nie strasz ludzi.. nie miesiac tylko conajmniej jeden dzien przed terminem musi DOTRZEC wypowiedzenie...
a placenie AC tylko w sezonie to dobra opcja...

nie strasze - wiem dobrze bo sam musiałem płacić jednej i drugiej firmie OC na cały rok więc wiem dobrze jak to jest !!!

OLO
10-01-07, 19:58
nie strasze - wiem dobrze bo sam musiałem płacić jednej i drugiej firmie OC na cały rok więc wiem dobrze jak to jest !!!
ale nie kurwa miesiac...
po prostu umowa sie przedluza jak nie wypowiesz, ale nie ma terminu 30 dni!

ario
10-01-07, 20:51
w razie bum ubezpieczalnia określa odszkodowanie i umniejsza je o składki, które zostały Ci do opłacenia, czyli de facto w przypadku likwidacji szkody opłacasz całą roczną składkę.

jeżeli nie dzieje się nic to opłacasz tyle składek ile chcesz a jak przestajesz płacić to umowa jest automatycznie rozwiązywana - no questions asked :D

xxsliwaxx
10-01-07, 22:10
ale nie kurwa miesiac...
po prostu umowa sie przedluza jak nie wypowiesz, ale nie ma terminu 30 dni!

nie, no kurwa jesteś mądrzejszy i wmawiasz mi inną wersję niż słyszałem, że ponoć nie mam racji - mój ubezpieczyciel poinformował mnie, że mam wymówienie złożyć 30dni przed upływem umowy więc o co to halo - ja wiem swoje !!!

Weeider
10-01-07, 22:26
Dzięki panowie za informację , jutro skoczę do allianz..

Pytanie zakupiłem motor bez ważnego OC ponieważ poprzedni właściciel nie zapłacił już bo wiedział ,że sprzedaje moto..Pytanie czy ja muszę kontynułować OC w tej samej ubezpieczalni co poprzedni właścicel czy poprostu mogę sobie opłacić w dowolnie wybranej przezemnie...

ario
10-01-07, 22:30
hmmm no tu nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że skoro jest to ubezpieczenie obowiązkowe to musisz napisać wypowiedzenie umowy do nich i dopiero szukać nowej ubezpieczalni... sprawdź

acha w Allianz masz jak też opcję udziału własnego w szkodzie (zniżka ubezpieczenia), zwyżka jest za "underage" czyli <25 lat :]

xxsliwaxx
10-01-07, 23:00
Dzięki panowie za informację , jutro skoczę do allianz..

Pytanie zakupiłem motor bez ważnego OC ponieważ poprzedni właściciel nie zapłacił już bo wiedział ,że sprzedaje moto..Pytanie czy ja muszę kontynułować OC w tej samej ubezpieczalni co poprzedni właścicel czy poprostu mogę sobie opłacić w dowolnie wybranej przezemnie...

wypowiedz w obecnej i poszukaj nowej albo zostań w tej co jest teraz jak dostaniesz dobre warunki !!!

OLO
11-01-07, 09:41
nie, no kurwa jesteś mądrzejszy i wmawiasz mi inną wersję niż słyszałem, że ponoć nie mam racji - mój ubezpieczyciel poinformował mnie, że mam wymówienie złożyć 30dni przed upływem umowy więc o co to halo - ja wiem swoje !!!

no nic nie poradze ze jestem madrzejszy...
a Ty sie klocisz.. wiec przetan sie rzucac i sluchaj co jest w przepisach a nie co Ci pizda w okienku opowiada..
30 dni to jest termin w jakim masz wypowiedzieć umowe PO KUPNIE auta (chodzi o umowe poprzedniego wlasciciela) - jezeli tego nie zrobisz umowa sie predluza i musisz kontynuowac obecne OC .
a z wypowiedzeniem jest tak jak mowilem - masz przed koncem DOSTARCZYC wypowiedzenie... :

"Biorąc zaś pod uwagę przejście ogółu praw i obowiązków na kupującego oraz odpowiednie zastosowanie art. 28 ww. ustawy, pamiętać należy, co zostało wskazane powyżej, że w razie niewypowiedzenia umowy u dotychczasowego ubezpieczyciela w terminie nie później niż jeden dzień przed upływem okresu, na który została ona zawarta z mocy prawa zawarta zostaje następna umowa na kolejne 12 miesięcy (tzw. automatyzm w zawieraniu kolejnej umowy ubezpieczenia OC komunikacyjnego)."

a teraz do szeregu i szukac w google a nie pitolic 3 po 8...

mały
11-01-07, 12:40
ja mialem AC w PZU.za moto wycenione na 7,5 tys placilem prawie 900 zl razem z OC i NW.Rozlozone to mialem na 3 raty po 256 zl.Wplaty dokonywalo sie co 4 miesiace.Na okres zimowy zawieszalem sobie umowe zeby nie tracic znizek.Obecnie zrezygnowalem z tego bo jakos nie chcialo mi sie im placic.Jakis dodatkowych zabezpieczen nie wymagali.Firmowa blokada spokojnie im wystarczala.

MadziX
11-01-07, 12:48
ja w pzu za Ac płacilam 800 zł za moto wycenione na 11 tys, rozłozone na 5 trat po 160 zł...dobra opcja.

KriZ
11-01-07, 13:19
ja mialem AC w PZU.za moto wycenione na 7,5 tys placilem prawie 900 zl razem z OC i NW.Rozlozone to mialem na 3 raty po 256 zl.Wplaty dokonywalo sie co 4 miesiace.Na okres zimowy zawieszalem sobie umowe zeby nie tracic znizek.Obecnie zrezygnowalem z tego bo jakos nie chcialo mi sie im placic.Jakis dodatkowych zabezpieczen nie wymagali.Firmowa blokada spokojnie im wystarczala.

Jakieś szczegóły? Bo z tego co wiem jeżeli nie opłacisz raty "zimowej" tylko latem będziesz płacić to zniżki się nie naliczają.

mały
11-01-07, 13:26
przez 2 lata oplacalem wiec ci nie powiem dokladnie jak to bylo.Przychodzily druczki do domu lub pani zadzwonila ze trzeba oplate uregulowac to placilem a jak chcialem zawiesic to dzwonilem do bardzo milej pani :) i wstrzymywana umowa byla.W szczegoly nie wnikalem.Wiem tylko bo ostatnio sprawdzalem ze mam 60% znizki na OC i NW a o AC nie pytalem bo zrezygnowalem.Za duzo moto mnie kosztowalo w zeszlym sezonie :)

johnmust
11-01-07, 23:26
ja dziisaj sie pytalem o ac w pzu na gsxr 2001 rok to powiedzieli ze 2500 i ze na jakis bonus cos tam cos tam 1800 trzreba zaplacic +1 zabezpieczenie antykradziezowe. a na hajke 2002 rok trzeba chyba 2600 i trzeba 2 zabezpieczenia robic. wiec wale to

ario
12-01-07, 01:45
no właśnie chujoza w PZU polega m.in. na tym, że musisz mieć jakiś alarm/immobiliser, których w taki starych moto jak mój Fazer w "serii" nie uraczysz. nie zależy mi na tym żeby zakładać jakieś alarmy i chronić się przed utratą moto, zależy mi na tym żeby nie stracić kasy i dlatego ubezpieczam... moto mogą brać dopóki nie będę na tym stratny :D

mały
12-01-07, 08:12
ja w pzu nic nie musialem miec z zabezpieczen oprocz fabrycznej blokady i to wszystko.

johnmust
12-01-07, 11:02
ale ich wymagania sie zmieniaja. musiasz miec jezeli moto jest wart do 20 to 1 a do 25 2 zabezpieczenia wazne zeby byly z atestem. wiec chyba. i tak kombinowania bo juz sam nieiwm czy to moze byc blokada na kolo. czy odcinanie zaplonu. huj go wie

MadziX
12-01-07, 11:42
wszystko w zalezności od wartości motocykla..mnie się tylko pytali jakie mam zabezpieczenia oprócz blokady kierownicy.

xxsliwaxx
12-01-07, 23:24
qrwa niedługo ubezpieczyciele będą wymagali stróża na moto 24/dobę :D

Kalin
16-01-07, 09:41
Chociaż jak zmienię na coś droższego to prawdopodobnie skuszę się na raty, ale opłacać będę tylko w sezonie.

ktos tez mial taki plan chyba na forum scigacza 1-2 lata temu, kupil mlode moto przed sezonem i postanowil ubezpieczyc go dopiero w sezonie (po chuj placic w zimie jak stoi) i mu zajebali z garazu.
Wiec osczedzic 100zl miesiecznie a stracic 20tys- proste

ario
16-01-07, 12:11
są garaże i GaRaŻe - każdy musi indywidualnie zastanowić się, czy dużo ryzykuje nie ubezpieczając na zimę. ja ryzykuję mało (mała wartość moto + dobry garaż) to i nie ubezpieczam

KriZ
16-01-07, 22:12
Hehe dokładnie z tymi garażami, jakby moto stało cały czas pod chmurką to w raty bym się nie bawił, ale skoro mam pewny garaż to po co przepłacać :]

Kalin
17-01-07, 00:18
cytowalem KriZ-a wiec pisalem do niego i specjalnie pogrubilem "droższego" wiec mowilem o duzej wartosci moto.. a garasz jak garaz, wystarczy rozjebac zamek a pozniej ma sie cala noc na rozbrojenie reszty zabezpieczen (o ile takie sa).