Zobacz pełną wersję : Na co należy zwracać uwagę przy zakupie moto:)
piszcie na co powinno sie zwracac szczegolna uwage przy zakupie moto. napewno przyda sie to dla kazdego precla;d;d pozdro
Pierwsza i podstawowa zasada: należy dokładnie zwrócić uwagę czy nabywana rzecz to na pewno jest motocykl - taka rada dla początkujących, żeby czasem ciągnika bądz brony im ktoś nie wcisnął :p
Moim zdaniem powinno sie przedewszystkim zwracac uwage na stan motocykla, ewentualnie jego stosunek do ceny.
najlepiej ogladac z kim bo samemu i tak wszystkiego nie wychwicisz jak sie najarasz to nie zobaczysz drobnych szczegolow ktore moga duzo mowic o histori moto
ja zawsze najpierw ogladam moto z wierzchu odpalam silnik i jak wszystko mniej wiecej gra to obczajam zawieszenie i rame
a potem takie gowna jak podnozki i tlumiki drgan czy nie sa pozdzierane jesli sprzedajacy twierdzi ze moto nie lezalo
trzeba tez przypatrzec sie sruba czy nie sa pozdzierane chodzi mi tu o jakie wazniejsze sruby jak np mocowanie lag czy zaciskow hamulcowych
patrze tez zawsze na mocowania czy nie sa poklejone itp
ogolem jak sie jedzie kupowac moto to lepiej na spokojnie
ja jak mam blisko to w raz jade ogladac moto i jak sie zdecyduje to smigam np na drugi dzien ogladam jeszcze raz i dopiero biore
widzialem juz rozne cuda jakie robia i naprawde ciezko jest sie zorientowac czy moto niebylo robione
kolor, kolor jest najważniejszy
gdy jestes z kims to jak sie napalisz na cos to ziomek moze zawsze cie "ostudzic"
jezeli nie masz z kim ocenic stanu moto mam na mysli fachowca to odzaluj pare zlotych na przeglad w serwisie zeby ci go dokladnie wymierzyli mam na mysli moto oczywiscie:) czy aby nie jest za krotki albo nie idzie w prostej lini. Lepiej odzalowac stowke niz pozniej placic 3 klocki za prostowanie ramy.
ostatnio ogladałem kawasaki kx. tak byłem najarany,ze juz chcialem go brac. bylem ze znajomym i on zauwazył,ze Koło tylnie krzywe, luzy na tylnim amorze, brakuje kilku szprych, laga cieknie ogolnie zrobiony na odpierdziel sie a wlasciciele zeszli z ceny 800zł:p Dlatego dobrze wszyscy mowia, ze warto wziasc jakiegos znajomego ktory Cie ostudzi. a no i jeszcze looknij na sprzedajacego. podpytaj czemu sprzedaje , gdzie na nim jezdził itp. jeszcze zalezy co kupujesz
jak pojedziesz i juz będziesz pewny ze bedziesz brał, to popros sprzedającego o ściągniecię baku i obczaj ramę od środka, to podstawa w motorach z alu ramą
nie tylko z alu. Wczoraj obczajałem takie lajtowe endurko okazało się że najprawdopodobniej złamało się kidedyś na dwie części.
czasem dopiero w domu okazuje się że rama strzelona, mimo że isę niby ją oglądało dokładnie :o_O:
widziałem taki przypadek, że rama z zewnątrz gitarra, od góry, od dołu nic niewidać niezwykłego, a tu od wewnątrz w miejscu gdzie dochodził do niej filtr powietrza- zajebiste pęknięcie na kilka cm :-x trzeba by było zdemontować cały filtr żeby to pęknięcie zauważyć. ja to obczaiłem przez przypadek u znajomka
juz myslalem ze wczesniejsza autopsja tego co widzialem u was w garazu :D:D
no masz racje ja dzis kupielm 929 i bede ogladal ja w garazu jutro wiec pewnie wyjdzie 1000 wad ;] ale co zrobic moto juz stoi w garazu;./;/
można tez zwrócić uwage na stan podnóżek, oraz na stan tarcz hamulcowych mozna w ten sposób oszacowac ile moto ma faktycznie przejechane bo często ludzie zanirzaja przebieg...
sprawdzając silnik najlepiej dać do odciny na 1 biegu jak nie przydymi to kompresja powinna być ok. Przy okazji można przeżucić na 2 bieg bez sprzęgła jak nie wyskoczy to 2 też powinna być ok.
sprawdzając silnik najlepiej dać do odciny na 1 biegu jak nie przydymi to kompresja powinna być ok. Przy okazji można przeżucić na 2 bieg bez sprzęgła jak nie wyskoczy to 2 też powinna być ok.
dziwny ale moze dobry pomysl