PDA

Zobacz pełną wersję : 100 procentowa metoda na foto radary!!!!!!!!

filar
10-02-07, 12:19
W związku z faktem ze wczoraj byłem w Sądzie Grodzkim przytoczę wam pewną sytuację: Ducatem leciałem na 60 ok 105 km/h. Zdjęcie wyrażne jak diabli. Stawiam sie w Grodzki (nie zdążyli w straży miejskiej, mają na manadat chyba ok 30 dni). Pytanie sędziny kto prowadził auto, odpowiedz : z auta korzystają dwie osoby ja i mój ojciec, nie prowadzę rejestru użytkowania auta, nie jestem w stanie powiedziec kto tego konkretnego dnia jechał. Sędzina nawet na zdjęcie nie spojrzała tylko powiedziała dziękuję. Pytam czy w takim razie jako własciciel auta ponoszę winę, a ona na to "domyslam sie ze pana ojciec tez nie bedzie pamiętał kto prowadził auto dlatego w związku Z NIE WYKRYCIEM SPRAWCY sprawa umożona....żadnych kosztów sądowych punktów mandatów!!!!!!!!!!!!!!

ludzie to działa : zeby tematu nie skopać
1, Informcje o użytkownikach zawsze musisz podać (jako własciciel)
2, Wszyscy wskazani użytkownicy muszą mieć amnezję
3, Zdjęcie jest żadnym dowodem, ojciec podobny do syna czy tam brat do brata i masz wszystko w dupie

evil
10-02-07, 12:29
stary patent, ale zależy, jak trafisz...
nie jest w 100% skuteczny, bo czasami fotoradar cyknie bardzo wyraźną fotkę, na której uwieczni idealnie japę kierowcy i wtedy tzw. CHUJ z tego wszystkiego :twisted:
ale fakt, udaje się czasami wyślizgać, w poprzedniej firmie non-stop to przerabialiśmy, na ok. 7 razy, ze dwa trzeba było jednak zapłacić...

camaro
10-02-07, 12:31
A wiesz co , jak to prawda to..Jako ze nie mam za bardzo co robic to jade sie specjalnie wpierdolic na taki fotoradar i poczekamy do sprawy.Sam sie przekonam czy tak mozna.Ale jak mi nie umoza mandatu, znajde cie filarku.....

evil
10-02-07, 12:33
najfajniej było, jak mi fotoradar cykał fotkę, iedy auto miałem na tablicach celnych wykupionych na jakiegoś typa wogóle mi nieznanego...

filar
10-02-07, 12:36
rozmawiałem pózniej jeszcze z sędziną o tej sprawie na korytarz i mówi że przepisy są tak walnięte ze jej ręce opadają i 100 proc przedstawicieli się w ten sposób wywija... czyli musiałes kolego trafić napradę na jakiegoś tłoczka że ci mandat uwalił....a swoja drogą co szkodzi zakładac okulary czapkę i sztuczną brodę do auta jak się jedzie heheheheheh

ziuT
10-02-07, 12:59
....a swoja drogą co szkodzi zakładac okulary czapkę i sztuczną brodę do auta jak się jedzie heheheheheh
lepiej kask i odblaskowa kamizelke :lol3:

Spidi
10-02-07, 13:12
hahaah nie lubie tego mówiec ale nie moge sie powstrzymać:
A NIE MÓWIŁEM!!?? :banan: :lol3:

Tyle że ja mówiełm głównie o przypadku kiedy zdjecie jest niewyraźne bądź nie widać zuepłeni twarzy kierwocy...
A że z takiego sie mozna wywinąc to już wogóle hard core:okay:

a!ntek
10-02-07, 13:52
Stawiam sie w Grodzki (nie zdążyli w straży miejskiej, mają na manadat chyba ok 30 dni).

A po co ta dyskusja skoro straż miejska nie ma uprawnień do wykonywania pomiarów prędkości??

Ordi
10-02-07, 16:05
niestety ale zależy na kogo traficie w sądzie. Jak byłem na kursie cofania punktów karnych, to ktoś zapytał policjanta jak to z tym jest. I on powiedział tak:
Właściciel auta ma obowizek wskazać osobę prowadzącą pojazd. Jeśli tego nie uczyni z chęci ominięcia kary, lub jesli nie jest w stanie wskazać osoby prowadzącej to ukarany zostaje właściciel.
I niestety tak właśnie jest - znam takie przypadki. Także wszysyko zależy od sędziego jak podejdzie do sprawy...

Suchy
10-02-07, 16:11
Wlasnie tak jest... zawsze. Kazda sprawa zalezy w najwiekszym stopniu od tego jaki sedzia jest. A w polsce urzedy napewno by nie przepuscily okazji zeby im pare zlotych wpadlo :fucku: . Wiec po huju z ta metoda sadze

Spidi
10-02-07, 17:05
gówno prawda... policjanic wygadują bzdury bo często albo nie znają przepisów o których moze być mowa w takiej sprawie albo znaja ale nie potrafią ich zinterpretować właściwie(bądź tez nie chcą tego zrobić obiektywnie).
Straż miejska moze skoczyć wam z fotoradarem bo w każdym sądzie wygracie z miejsca.
A przy niewidocznej twarzy można grać tak jak filar i macie moze nie 100% ale dobre 90% na wygranie i to często juz na etapie przesłuchania na Policji(wytstarczy znać podstawy praw i obowiązków świadka i podejrzanego i widzieć co powiedzieć).

Zresztą- róbta co chceta... mało kto za 100zł będzie kleił durnia ale za maxymalne mandaty to już wasz wybór na co wolicie wywalic ta kase ;)

Skiba
10-02-07, 21:26
Hmm u mnie tez ostatnio byla podobna sytuacja . Sprawa wyglada tak :
Samchód jest zarejestrowany na firme nie na osobe prywatną i została zrobiona wyrażna fotka ( widac gębe pracowanika i widomo który) ... 500zł i 10 pkt było do zapłacenia ale mozna też zrobić jescze tak że sie mówi ze niewiadomo kto to i wtedy zamiast tych 500zł i 10 pkt dostaje sie jakiś tam manat niepamietam dokładnie ile 100 albo 200 za to ze sie nie podało osoby która prowadziła samochód tego i tego dnia i zawsze to jest lepsze niz 500zł i 10 pktów ale pewnie dało by sie i ominac to na wasz sposób

Ostan
10-02-07, 22:19
A ja mam antyradar, i to gówienko piszczi mi jak zbliżam się do AKTYWNEGO fotoradaru. Jak nie piszczy to zapierdalam, i mam wyjebane na wszystko. :)
:fucku:

Suchy
10-02-07, 22:27
No najlepiej zainwestowac w antyradar i spokoj. Zwraca sie bardzo szybko :P

Gonzo
10-02-07, 23:14
A ja mam CB :) I chuj, wiem gdzie sa radary, tanie i dobre kurwy, gdzie mozna tanio zjesc i jak ominac miasto zeby sie nie wpierdolic w korek! Jednym slowem jest :okay: a i pogadac z nudow mozna ;)

cezary
11-02-07, 04:46
niestety ale zależy na kogo traficie w sądzie. Jak byłem na kursie cofania punktów karnych, to ktoś zapytał policjanta jak to z tym jest. I on powiedział tak:
Właściciel auta ma obowizek wskazać osobę prowadzącą pojazd. Jeśli tego nie uczyni z chęci ominięcia kary, lub jesli nie jest w stanie wskazać osoby prowadzącej to ukarany zostaje właściciel.
I niestety tak właśnie jest - znam takie przypadki. Także wszysyko zależy od sędziego jak podejdzie do sprawy...
Gadalem o tym przypadku karania wlasciciela pojazdu z dziekanem wydzialu prawa prof dr.hab. J.Bojarskim z Uniwerku Wroclawskiego i powiedzial zejako wlasciciel pojazdu jezeli przyjmujesz taki mandat to jestes TOTALNYM FRAJEREM

es.r1
11-02-07, 10:28
Całkiem niedawno wyklarowała sie kwestia pomiaru prędkosci przez straze miejskie,gminne i prawdopodobnie dlatego , ze NIE MAJĄ UPRAWNIEN DO POMIARU PRĘDKOSCI Sąd to umorzył w pizdu .Co do kwesti udostępniania pojazdu to jest obowiązek poinformowania komu sie pojazd porzyczyło (np. udostępnienie pojazdu osobie bez uprawnień ,lub nietrzeżwej też jest wykroczeniem )... i za chuj nie wierze ,ze sędzia po rozprawie klarował ci takie rzeczy....

Spidi
11-02-07, 13:06
jest obowiązek podania kto jechał ALE!!!
jest tez obowiązek mówienia tylko i wyłacznie prawdy!!
Mówisz wiec że autem jeźdizsz ty, żona9dziewczyna), ktoś z rodziny czy kumple...
ale nie pamietasz kto jechał akurat wtedy i nie prowadzisz takiej ewidencji a skoro nie pamiętasz to nie będziesz łamał prawa kłamiąc i mówiąc że pamiętasz coś czego tak naprawde nie pamietasz...
i w tym momencie już moga ci skoczyć z obowiązkiem podawnia

tu nie ma żadnych haczyków ani czynników szczęścia tylko kwestia znajomości swoich praw i obowiazków i przepisów prawa.

Co do CB to na fotoradary jest gówno warte bo jest tego tyle że w dużym i obcym mieście i tak na nic sie nie zda...

Ostan a jak anty rada działa na suszarki? Daje wogóle cokolwiek czy tylko na foto działa?

Ari
11-02-07, 14:56
Jeżeli nie jesteś właścicielem pojazdu to :
Wg. Kodeksu:
Masz obowiązek wyspowiadania się kto prowadził Twój pojazd, w przeciwnym razie sam zostaniesz ukarany mandatem.... zaś Wg. Prawa Unijnego nie masz obowiązku bo obowiązuje ustawa o ochronie danych osobowych i nic mówić nie musisz bo ktoś może sobie tego nie życzyć.... :-), tylko nasz wspaniały kraj niestety z przepisów korzysta tylko wtedy gdy są one "na rękę" urzędnikowi, związane są z zabraniem komuś czegoś, albo utrudnieniem komuś życia, bo jak w drugą stronę mają działać to albo je inaczej interpretują, albo o nich zapominają, poza tym jak samemu się nie prowadzi własnego pojazdu to zawsze można powiedzieć "chciałem sprzedać, przyjechał klient zostawił walizkę pieniędzy jako zastaw pojechał , coś mu nie odpowiadało to walizkę zabrał i pojechał,... mam na to 5 świadków" po czym warto zachować kulturę i ładnie powiedziec "dowidzenia" :-), patentów na to jest sto tysiecy by nie płacić, ale czasem to poprostu nie warte zachodu....

filar
11-02-07, 16:40
a propo firmowych samochodów : wyobrażacie sobie sytuację kiedy zgłasza sie do właściciela firmy policjant/ strażnik prosi o wskazanie kierowcy : a własciciel rzuca listę 50 pracowników???? Na moje Policjant zamiast wzywac każdego z osobna spisywać protokół i dziękować za przybycie od razu wpisze : sprawca nieznany. Właściciel wywiązał się z obowiązków nałożonych prawem, bo podał UŻYTKOWNIKÓW auta. Natomiast nie ma on juz obowiązku prowadzić rejestru kto? kiedy?

es.r1
11-02-07, 16:55
...teoretycznie macie racje ,w praktyce wygląda to nieco inaczej , znam osobiscie kolesia , który obsługuje fotoradar i w tym miescie nawet ..gliniarze jak sie wjebią to płacą !!!...sposób jest ... jeden ...pewny i 100% ,prosty jak pierdolenie. Musisz wskazac kierowce , ale moze to przeciez byc ciocia z np. Kanady lub innego kraju poza unijnego z którym Polska nie ma porozumien ,ewentualnie jakikolwiek kolega przebywający za granicą pod warunkiem ,ze nie wróci w ciągu roku - do przedawnienia wykroczenia ...

es.r1
11-02-07, 16:57
....a ty tylko grzecznie obligujesz sie do niezwłocznego powiadomienia cioci ble ble ble

Ostan
12-02-07, 11:59
Ostan a jak anty rada działa na suszarki? Daje wogóle cokolwiek czy tylko na foto działa?

Do tej pory (mam antyradar ok 5 miesięcy, za każdym razem jak stali z radarem, to akurat kagoś mieli, czy coś tam robili. Kolesia parę razy mierzyli, i zapiszczał mu, to dał od razu po heblach, i tylko mu pogrozili pacem :fucku:, Suszarka ma pewien czas pomiaru. Ale może tak być, że będziesz leciał pierwszy, i nikogo wcześniej nie będą mierzyć i zdążą namierzyć. Na fotoradary, działa z takim wyprzedzeniem, że spokojnie się można zhamować. Ja jeszcze do tego mam CB więc o patrolach wiem z radyjka, fotoradary załatwia mi antyradar, i mam wyjebane na wszystko :banan:.
Jeśli ktoś miał by ochotę antyradar zakupić, to polecam trochę wyższe modele, takie, które mają ochronę 360 na wszystkie rodzaje fal.
Antyradar trochę wkurwia po mieście, bo piszczy na wszystkich suwanych drzwiach na fotokomókę, ale pokazuje inny rodzaj fal, i sygnał jest zawsze słabszy, więc ja sie już przyzwyczaiłem.

zajac
12-02-07, 22:04
Mojemu znajomemu straż miejska odesłała kasę za mandat za prędkość bez żadnych interwencji z jego strony. Więc to prawda że pobieraja mandaty bezprawnie.

es.r1
13-02-07, 16:44
.......dokładnie ,( ale sprostowanie ,na drogach "krajowych",nie gminnych )

aryan
14-02-07, 20:52
straz miejska tylko obsługuje foto radary.

po co sie przebirac wystarczy miec brudna szybe wtedy nic nie widac :P

es.r1
14-02-07, 21:33
Jezeli chcesz jezdzic samochodem z ujebana przednią szyba to nie jesteś specjalnie rozgarnięty , wiesz o czym mówisz ?

Suchy
14-02-07, 22:37
Musialbys chyba ja zarzygac, a i tak bedzie widac. Mam propozycje - pomaluj sprejem na czarno ta szybe. Na pewno cie nie zlapia! A wiesz jak lansersko to bedzie wygladalo?:lol3: Szacuneczek za pomysł:bija:

Kaban
23-02-07, 04:08
nie prosciej kupic sobie cb radio??? tu macie 110% ze unikniecie wpady. zaoszczedzilem juz tak duzo setek :)

zajac
23-02-07, 09:48
Nawet cb nie zawsze pomaga. ktoś musi być pierwszy złapany zaraz jak się rozstawią a i o fotoradarach ustawionych na stałe nikt nie wspomina.

Kaban
23-02-07, 15:12
dlaczego ktos musi byc pierwszy zlapany zeby sie dowiedziec? to nie jest istotne. a to prawda ze nikt nie bedzie bez przerwy wspominal o radarach na stale ustawionych, ale chodzi chyba tez o to zeby sie pytac.

Pierun
24-02-07, 10:17
Nie wszyscy muszą zapierdalać, więc nie każdy musi być złapany... A co do fotoradarów, to są one oznaczone zazwyczaj, niestety czasem znak jest pare km przed radarem ;) Większość fotoradarów można zauważyć i zdążyć wyhamować spokojnie, albo się podczepić pod jakiegoś tubylca który wie co gdzie ;] No i w 90% przypadków na słupie jest tylko pusta puszka na radar...

maniek
24-02-07, 11:43
Nie wszyscy muszą zapierdalać, więc nie każdy musi być złapany... A co do fotoradarów, to są one oznaczone zazwyczaj, niestety czasem znak jest pare km przed radarem ;) Większość fotoradarów można zauważyć i zdążyć wyhamować spokojnie, albo się podczepić pod jakiegoś tubylca który wie co gdzie ;] No i w 90% przypadków na słupie jest tylko pusta puszka na radar...

No niby mozna je wypatrzyc i w wyhamowac ale jak zapierdalam przez miasto to mam w sumie milion innych rzeczy do wypatrywania niz mala puszke gdzies na poboczu wiec mozna sie nadziac :D

Pierun
25-02-07, 00:04
Niby taa... nie wiem jak w Łodzi, ale w Poznaniu np. wszystkie stacjonarne puchy są oznakowane wcześniej... A jak stoją z przenośnym to ino CB albo dobry wzrok ratuje dupę;)

Ostan
25-02-07, 23:26
... A jak stoją z przenośnym to ino CB albo dobry wzrok ratuje dupę;)
ja mam jak pisałem wczesniej antyradar, i daje radę :fucku:

SGT
26-02-07, 20:44
najlepszą metodą na fotoradary i inne takie pierdoły jest jechać samochodem, ze zdjętą przednią rejestracją, który kieruje znajomy, bądź zpokrewniony policjant z odznaką przy sobie. Metoda wręcz stu % :D

Gonzo
27-02-07, 09:34
:lol2: Kiedys widzialem taki patent ze koles mial przednia blache na zawiasach :lol2: Za tablica zderzak byl wyciety i jak ostro zapierdalal to blachca od pedu powietrza podwijala sie tak ze jej widac nie bylo :lol2:Pomyslowe w chuj :-F :ave:

mazi
27-02-07, 12:08
Ja bym obstawał przy metozie z początku tematu. Wydaje się sensowna no i podparta faktami:
http://www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/moto/moto/art/2006/0

Sylwo
01-03-07, 17:01
właśnie siostra dostała mandat od straży z fotoradaru, fotka nie jest wyraźna, chyba napisze pismo do straży że nie wiadomo kto jechał samochodem , może ja,może siostra a może kuzynka, nie pamiętam,
tylko ciekawe czy wlepią mandat właścicielowi na którego jest samochód a który nie ma prawa jazdy :lol3:

filar
01-03-07, 18:35
podaj dane siostry kuzyna siebie ....dane musisz podac ale napisz ze nie prowadzisz rejestru i nie wiesz kto tego dnia akurat jechał. No i wiadomo reszta musi isc w zaparte tzn ze nie pamiętają kto tam jechał

xxsliwaxx
13-03-07, 19:24
filar - jak podasz dane różnych ludzi to czsami nie będą ich ściągać na świadków żeby dokonczyć sprawę ?

filar
13-03-07, 20:44
jedyne co mogą zrobic to rzeczywiscie wezwac ich na świadków. Natomiast napewno w przypadku "amnestii" i niemoznosci ustalenia który konkretnie kierował umarzają. W moim przypadku sędzina od razu wpisała ze sprawa umorzona mimo ze przyznałem się ze ja albo ojciec prowadzilismy, tylko nie "pamietałem" który akurat tego dnia, a na dodatek na biurku w sądzie lezało zdjęcie z fotoradaru. Od znajomego dowiedziałem się ze policja grubsze sprawy umarzała o ile na komisariacie pracowałe leniwe dzięcioły, mimo ze ustalono ze np dwóch konkretnych "podejrzanych", zaden sie nie przyznał i sprawa zamknięta.

junior
12-06-09, 15:25
Ja to teraz jest z tymi przepisami?

Dostałem fotę na której niewyraźnie widać twarz. 80km/40km

300-400zł i 8pkt karnych. Mandat wystawiony przez straż miejską doszedł w 7 dni od zdarzenia.

Samochód jest na małą firmę.

Jak to teraz wygląda? mam im wysłać oświadczenie, kto gdzie i kiedy.

Kiedyś była jakaś akcja że straż miejska nie może wlepiać pkt. karnych. Jak to teraz jest?

Foster
12-06-09, 16:43
A to moja historia
ok tygodnia temu zapierdalam sobie po Warszawie służbówką patrzę straz miejska przy trasie więc zwolniłem z 140 na 120 z myślą chyba mogą mi huj zrobic.... A tu nagle zajebało mnie światło w huj!!!! cykneli mi fotę
I teraz tak:
Jak pójdę na pały i powiem że nie przyjmę mandatu bo to zrobiły te geje ze straży miejskiej a nie te pedały z policji to będzie znaczyło ze TO JA PROWADZIŁEM FURĘ.
natomiast jak powiem ze prowadził to mój znajomy Czesiek tóry siedzi teraz w Angli to nie wiem co powie na to moja firma która nie pozwala dawać komuś innemu fury oprócz mnie.

120 przy 50 to chyba będzie 500 zyli i 10 punktow na karte bp
podpowiedzta coś

ra.vi
14-06-09, 12:07
straż miejska może wystawiać mandaty i wlepiać punkty
jak nie bedzie widać twarzy to można pokombinować że niby mój kolega albo ktoś ale nie pamiętam czy to znowu nie ja, aczkolwiek ciekawe co na to Twoja firma jeśli nie pozwala jeździć nikomu oprócz Ciebie

Foster
14-06-09, 13:05
straż miejska może wystawiać mandaty i wlepiać punkty
jak nie bedzie widać twarzy to można pokombinować że niby mój kolega albo ktoś ale nie pamiętam czy to znowu nie ja, aczkolwiek ciekawe co na to Twoja firma jeśli nie pozwala jeździć nikomu oprócz Ciebie

A zdjęcia straż miejska może robić?
bo coś wyżej pisali że nie moze...
nie wiem jakiej wersji sie trzymać

Plantator
14-06-09, 13:36
moze. kolo mnie regularnie stoją na zatoczce i z tylu za szyba maja sprzecik, nowy asfalt, szeroki prosty i ogr do 50km/h :D

kajec
28-06-09, 01:32
Pany jak przyjdzie wam ten mandat do domu to nie piszecie kto kierowal i tylko jest sama kasa do zapłaty, bez punktów.

fadros
29-06-09, 00:28
moga robic moga.....
teraz im kurwa patrze wszystko można, kolega oberwał mandat za brak pasów od... straży miejskiej. Porażka...

Ostan
29-06-09, 00:35
najebaałem się

_Misiek_
06-07-09, 09:48
Pany jak przyjdzie wam ten mandat do domu to nie piszecie kto kierowal i tylko jest sama kasa do zapłaty, bez punktów.

Chyba tak,choć wiem,że miala wejść ustawa,że mandat mial byc na właściciela auta,bo sądy maja juz dość wykretów jak pisal filar w pierwszym poście.

boro82
13-07-09, 09:40
kurwa dostalem liscik od policji ( tak w uk robia) ze zapierdalalem 54mph/40mph. i teraz sprawa jest taka na owym lisciku pisze ze zarzenie mialo miejsce 17.11 ale kurwa do 17.30 bylem w robocie. na dowod mam moja karte z roboty podpisana przez szefa. co kurwa teraz robic??

mazi89
28-07-09, 17:49
mam taką akcje.
Cykneli zdjęcie na 300 zl.
Na focie w ogole nie widac, kto jedzie.
Ani troche.
Ale nie o to chodzi. Auto zarejestrowane jest na Dziadka, który zmarł pare lat temu, a współwłaścicielem jest ojciec. Jak bylem na komendzie to nic o ojcu nie pisało na tej karteczce ze zdjęciem. Co w takiej sytuacji robic? Opłaca się sądzic czy i tak pociągną ojca jako wspołwłasciciela ? A jak sie sprawdza metoda z podstawieniem na przykład jakiegos "obcokrajowca" ?

Helmut
28-07-09, 18:38
szarpną ojca na bank no chyba że się przyznasz ty. temat z obcokrajowcem daruj sobie

RUDISZ
28-07-09, 19:17
Nie przyznawaj sie ani Ty ani ojciec to dostaniecie tylko kase zamiast punktow. Ew zamiast obcokrajowca powiedz ze to polak ktory jest za granica a wiesz ze nie wroci do pl w ciagu najblizszych 3 lat

Helmut
28-07-09, 19:23
ze to polak ktory jest za granica a wiesz ze nie wroci do pl w ciagu najblizszych 3 lat

Rudisz czy ty pożyczasz nie znajomym samochody? bo takie mam wrażenie no bo przecież pały będą chciały namiary na tego rzekomo będącego za granicą kolesia. i nawet jesli podasz jakieś tam pierwsze lepsze to sprawdzą to a koleś się wyprze to i tak sprawa wróci do źródła i wtedy bedzie mowa o wiekszej sumie

RUDISZ
28-07-09, 19:30
NIe chodzi mi o osobe nieznajoma, tylko np stary znajomy ktory wiesz ze wyjechal na stale za granice i nie wroci przez pewien czas do polski a zgodzi sie na to. mowisz ze akurat wpadl na 2 dni do polski potrzebowal auta i mu pozyczyles ale to bylo chwile temu wiec juz pewnie go nie ma w pl....

mazi89
28-07-09, 21:54
mama sie "przyznała" :P
200 zl i 6 pkt poszło na nią bo najmniej jeździ

Kamyk
31-08-09, 20:16
Sluchajcie dostałem na czwartek wezwanie na komende w sprawie fotoradaru za motor... o wykroczeniu z art. 92&1/97KW co to za wykroczenie dodam ze mam tak blache w motorze zagieta i zniszczona ze nie wiem jak oni to odczytali a tylko motor mam na siebie zarejestrowany... mozliwe jest ze to bedzie film jak mnie gdzies nakrecali i nawret nie widzialem tego i mnie nie dogonili i czy jak mam 0 pkt karnych bo 9 sierpnia zeszlo mi 16 to moge mi zabrac prawko jesli to bedzie nagranie bo za zdjecie to na pewno nie moga z tego co wiem...

bartMFK
01-09-09, 00:33
Art. 92. § 1. Kto nie stosuje się do znaku lub sygnału drogowego albo do sygnału lub polecenia osoby uprawnionej do kierowania ruchem lub do kontroli ruchu drogowego,
podlega karze grzywny albo karze nagany.

Art. 97. Kto wykracza przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych,
podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany.

łojoj, możliwe że nagrali cie i nie złapali

Kamyk
01-09-09, 13:51
ale kurcze wydaje mi sie ze to odrazu by do mnie na chate przyjechali z nagraniem i mnie wyciagali jak by to bylo cos konkretnego naprawde... moga mi normlanie pkt tak naliczyc ze mi prako zabiora??

mazi
01-09-09, 14:24
punkty Ci naliczą od daty kiedy Cie nagrali/zrobili fotkę, a nie od dnia w którym Cię ukarają za to

OLO
01-09-09, 17:39
albo chuja wiedza kto im spierdolil i wzywaja jak popadnie i licza ze ktos sie przyzna...

Kamyk
02-09-09, 05:57
kurwa az nie wierze bylem wczoraj na policji bo w cz nie moge i kurwa dostałem takie zdjecie ze bylem w szoku jak oni ta blache odczytali ale na zblizeniu widac numery takze wam powiem ze albo zaginajcie całkiem blache w pol albo wogule sciagnijcie ja... 105 na 50 jechalem i wyprzedzanie na podwojnej ciaglej...10pkt 400zł SKURWYSYNY JEBANE...

ra.vi
02-09-09, 11:43
przynajmniej Ci nie dojebali za nieczytelną blache8P
weź to zdjęcie i ze sobą woź :mrgreen:
"jak to nieczytelna, prosze spojrzeć na fotke" lalalalal

KAMIL1414
16-09-09, 20:56
mi dojebali fote teraz... leciałem fajerem, jednak chujki mają wsteczne fotoradary. fotkę zrobiła straż gminna i mam im odesłać list z tym kto kierował pojazdem i jak to ja to muszę opisać swoją sytuację materialną, gdzie pracuję, jakie mam zarobki ile dzieci itd. jak im napisze że jestem bezrobotnym studentem to umożą albo chociaż zmiejszą karę? było 82/50 i 6pkt coś tam było o małej szkodliwości czynu i mam do zapłaty 220zł (jak zaznaczę że zgadzam się na tą karę) a jak się nie zgadzam to tak jak wcześniej pisałem najpierw muszę opisać sytauację materialną i oni to jeszcze rozpatrzą.

Gepard
16-09-09, 22:35
A teraz pytanie techniczne.Ostatnio jak kumpla złapało na foto,to przyszło pismo,ale z tyłu są 3 opcje...coś tam,że to on,ze nie on,ze nie wie..i w zaleznosci od tego opcje z punktami albo z samą kasą.
Czy to znaczy ze jak mnie capną przy 200/50 to moge sobie po prostu zaplacic wiecej i miec wyjebane ? czy to do jakichs limitow dochodzi ten FREESTYLE ?

KAMIL1414
17-09-09, 21:05
A teraz pytanie techniczne.Ostatnio jak kumpla złapało na foto,to przyszło pismo,ale z tyłu są 3 opcje...coś tam,że to on,ze nie on,ze nie wie..i w zaleznosci od tego opcje z punktami albo z samą kasą.
Czy to znaczy ze jak mnie capną przy 200/50 to moge sobie po prostu zaplacic wiecej i miec wyjebane ? czy to do jakichs limitow dochodzi ten FREESTYLE ?

u mnie była o tym mowa, że jak nie podam sprawcy to karę płacę ja i zamiast 220 to 300zł tylko nic nie pisali że nie dostane pkt.

OLO
17-09-09, 21:18
no skoro nie podajesz sprawcy to komu maja dopisac te punkty?
to jest najlepsza opcja...

skate
06-11-09, 17:00
nie zakładam nowego tematu, dziś był u mnie chujek ze skarbówki i 260zł za mandat mam zapłacić jaki, a siorka 500 hihi, płacić czy nie płacić ,

Helmut
06-11-09, 18:38
wejdą na konto i ci zablokuja chwilowo jak nie zapłacisz

qpa
06-11-09, 19:06
jak masz hajs płac bo potem sie okaze ze jak bedziesz potrzebował konto do bedzie zablokowane

szyna
06-11-09, 19:13
mojej żonce wjebali sie na pensje dosłownie kilka dni po upływie terminu, bez upomnień itp, po prostu zajebali 500 i hejka, miała przez to obciach bo robi w szkole

jadedalej
05-12-09, 09:40
takie coś we wtorek na trasie Gliwice-Tarnowskie Góry postawili, cykało jak pojebane, minimalnie powyżej 50-tki waliło fote
http://img222.imageshack.us/img222/483/20091201023.jpg

_Misiek_
05-12-09, 14:47
Nic tylko trza bylo kupowac petardy takie w huj wielkie za 5,10zl i wrzucac i patrzeć na efekt,albo ktoś powinien podjechac ciągnikiem z dobrą liną.

Swoją droga jak by ludzie troche sie zawzieli to by wykonczyli te jebane fotoradary. Polska,kraj najbardziej zasrany fotoradarami w naszej czesci eurpy,a ma ich jeszcze przybyc. Od przyszego roku drozeje oc i to sporo,ropa o kilkanascie gr pod pretekstem,że trzeba te dwie rzeczy zrownac z cenami UE.Wkurwia mnie to na prawde. A jak paliwo pojdzie w gore to i wszystko..

Jarząbek
06-12-09, 12:11
Nic tylko trza bylo kupowac petardy takie w huj wielkie za 5,10zl i wrzucac i patrzeć na efekt,albo ktoś powinien podjechac ciągnikiem z dobrą liną.

Swoją droga jak by ludzie troche sie zawzieli to by wykonczyli te jebane fotoradary. Polska,kraj najbardziej zasrany fotoradarami w naszej czesci eurpy,a ma ich jeszcze przybyc. Od przyszego roku drozeje oc i to sporo,ropa o kilkanascie gr pod pretekstem,że trzeba te dwie rzeczy zrownac z cenami UE.Wkurwia mnie to na prawde. A jak paliwo pojdzie w gore to i wszystko..

Misiek...własnie ,ze nie wszystko wzrosnie i pojdzie do góry........a wypłata?

ziuT
15-12-09, 23:01
przychodza do polszy mandaty za fotki w niemcowni? dzis mnie jeblo pod berlinem 120/80kmh :eheh:

zajac
15-12-09, 23:53
Raczej nie, chyba że już ten samochód dostał raz mandat u nich i nie muszą szukać właściciela.

MOSZNA
16-12-09, 07:58
u nas w lublinie postawili też radar w śmietniku na wylotówce i trzepał jak szalony.
na szczęście anulowano wszystkie mandaty - zastosowanie radaru jest niezgodne z przeznaczeniem - on ma stać na czymś w chuj stabilnym - a tak nawet podmuch z tira zakłamuje wyniki pomiaru - łatwo poddać w wątpliwość wynik pomiaru bo w instrukcji obsługi radaru nie ma takiego zastosowania!
a jak achtunga tam chcecie wrzucać to z gazem go zapodajcie.napierdala fest.

QBig
16-12-09, 11:06
przychodza do polszy mandaty za fotki w niemcowni? dzis mnie jeblo pod berlinem 120/80kmh :eheh:
Do urzędów mających dostęp do Centralnej Ewidencji Pojazdów wpływają np z UK z Ambasady pisma o ustalenie właściciela pojazdu, najprawdopodobniej w celu uregulowania mandatu :-(

RayTher
16-12-09, 16:54
ja mam mnostwo fotexow w de nic nei przyszlo - ani te z tego roku ani spzred 2 lat:D raz mialem pietra jak mnie z recznej laserowki odchaczyl i mi mandat dawal myslalem ze sprawdzi mnei przez radio i doliczy z fotoradarow ale zapalcilem tylko za to co mi zmierzylii i mnei puscil :P

ziuT
16-12-09, 21:36
Raczej nie, chyba że już ten samochód dostał raz mandat u nich i nie muszą szukać właściciela.
pare lat temu byly fotexy ale nic nie przyszlo.
a dane chyba maja bo jak kupowalem zielona plakietke na wjazd do centrum to brali dow.rej i spisywali wszystko. znajac niemcow policja ma dostep do tych danych

Krystian
16-12-09, 22:02
z de mi tez nie przyszlo a jeblo mocno po oczach dobry rok temu...

a takie inne pytanie, bo niby umozyli mandaty z fotami robione ze smietnikow itp..
u mnie na trasie do roboty stawiaja na trojnogu i jestem miejscowy to sie nie daje ale ostatnio chyba mnie pierdolnal bo jak sie okazalo debile postawili karton a w kartonie otwor na oczko, uslyszalem o tym dopiero na cb i gdybym, nie byl spozniony to bym wrocil zrobic komora foto tego ale gdybym teraz dostal to jest szansa jakos sie od tego odwolac i im udowodnic ze to z kartonu robione?

groszekk
19-05-10, 14:48
temat umarł a ja ma pytanko.
jak mi przyszło 300 zł i 6pkt bo przekroczenie wg. taryfikatora od 31 do 40 km/h to 200-300zł a ja przeroczyłem o 32 to dolny próg czy moge pisac odwołanie? uzasadnić że jestem biednym studentem że utrzymuje sie tylko z renty itd...
dodam że fote zrobiła straż miejska ale poza miastem w innej miejscowości

_Misiek_
19-05-10, 16:03
To Ci dadza 200zl i 6 punktów jak mnie kurwy jebane. O wiele bardziej oplaca sie wskazac kogoś postronnego,dostaje 300zl a czasem i 200zl po dobrej gadce ale bez punktów.A wierz mi czasem 6 punktów miec a nie miec to bardzo duuuużo o czym sam się przekonalem po jednym zatrzymaniu na moto...

A daremne żale, w stylu jestem studentem nic nie dadzą.Ja bylem osobiście i w dupę właziłem tak,że przez gardło prawie wystawałem już i nic...

Tomek
19-05-10, 17:17
Ja pisalem dwa odwolania (ze student itd.), to w jednym przyslali mandat z dolnym progiem, a drugiego nie przyslali w ogole, a sprawa z wrzesnia 2009, wiec smiem przypuszczac, ze sie zgodzili. Brat kiedys pisal to samo i nie chce sklamac, bo bylo to dawno, ale chyba zamiast 300 dostal 100. Ogolnie to nie zaszkodzi napisac.

RUDISZ
20-05-10, 07:41
Rob tak jak Misiek mowi ze powiedz ze nie wiesz kto prowadzil i dostaniesz tylko kase a czyste konto punktowe Ci sie przyda bo sam w zeszlym roku mialem 21 bo sie glupi przyznalem myslac ze dadza mi mniej kasy a tu dupa i punkty i kasa. Tomek jeszcze sie tak nie ciesz, mi po poltora roku przyszedl mandat z odsetkami, dopieo po 3 latach jest przedawnienie

groszekk
20-05-10, 08:26
a nie ma tej kwestii ze jak nie moge wskazac kto kierował to ukarany zostaje właściciel?? foto moze i nie jesst zbyt wyraźne ale ja tu bym sieie poznał. walić ścieme czy tak czy tak?

RUDISZ
20-05-10, 08:51
Tak powinno byc ze jak nie mozna poznac to karany jest wlasciciel a nawet ostatnio bylo o tym glosno ze przy kompletnie niewidocznej twarzy na zdjeciu i widocznych tylko blachach przy sprawie sadowej sad nawet na wlasciciela nie nakladal mandatu bo nie ma on obowiazku pamietania kto jechal. Bylo juz pare spraw takich wygranych ale w twoim przypadku wiele nie zdzialasz jak mowisz ze bys sie poznal zreszta jesli Ty nie jestes wlascicielem to nie wiem dlaczego Ciebie wezwali

groszekk
20-05-10, 16:26
jestem współwłaścicielem a rozpoznali że jedzie mężczyzna wiec zaadresowali do mnie a nie do mamy:/

_Misiek_
20-05-10, 16:42
No i huj,juz nie raz ludzie(paru moich znajomych nonstop tak robi) żenili kity,mimo,że twarz było widac wyraźnie goscia to wskazywali na matke,siostre itd.Siorka dostanie 300zl moze 200 ale bez punktów,będziesz płacił po50zl miesięcznie i sie rozejdzie po łokciach...
W większości przypadków straż ma to w duipie na kogo wskarzesz,nie beda sie bawić w detektywa,maja tych spraw setki,wypełniaja Twoja i dalej jada z następnymi..

Magnes
20-05-10, 20:37
Sciagnij sobie wydanie Gazety Prawnej z ubieglego poniedzialku albo wtorku. Tak jest wszystko opisane...

Ostan
20-05-10, 23:36
Najbezpieczniej jest powiedzieć, ze mógł jechać : Zenek , Ty, Matka, Ojciec i brat - bo tego dnia wszyscy jeżdzili. Wszyscy zgodnie się przyznają, ze jeżdzili, tylko nie jesteście w stanie wskazać kto to był akurat. Wtedy jest kara pieniężna dla właściciela bez punktów

Cipior
28-08-10, 17:05
Mój Ojciec dostał wezwanie na 3 sierpnia. Fotka jest 13 czerwca i na fotce jestem Ja.Zdjęcie warte 500zł i 10 pkt.Czy to już pewne że tyle będę bulić czy można się dogadywać tak jak na ulicy?Czy lać wodę, że fota z dwóch miesięcy i nie wiadomo kto wtedy jechał

mazi89
28-08-10, 17:52
Tak jak wszyscy wyzej pisza.
Jechał ktoś ale nie wiadomo kto.
Własciciel dostanie mandat bez punktów.
Dogadac sie nie da, najwyzej nizszy prog dadza.
Gadałem ze znajomym policjantem i mówił, że nawet oni muszą zapłacic jak im przychodzi foto.

twister
31-08-10, 10:55
Kurde dostałem fotę z takim pisemkiem, i teraz powiedzcie mi co mam zaznaczyć ? z tego co tu wyczytałem to ostatni punkt (że odmawiam przyjęcia mandatu) i napisać pismo z wyjaśnieniami że nie prowadzę spisu kto i kiedy jeździ moim samochodem ? Jeżeli tak to ile wtedy dostanę kary ? 300 ?

http://a.imageshack.us/img94/4077/skanuj0002vz.th.jpg (http://img94.imageshack.us/i/skanuj0002vz.jpg/)
http://a.imageshack.us/img716/6639/skanuj0003ro.th.jpg (http://img716.imageshack.us/i/skanuj0003ro.jpg/)
http://a.imageshack.us/img837/9128/foto1p.th.jpg (http://img837.imageshack.us/i/foto1p.jpg/)

junior
31-08-10, 18:39
JA JECHAŁEM 65 NA 50 , na focie nie widać twarzy i podali mi trzy opcje do wyboru:

1. Przyznaje się, ze to ja i dostaje 70,00zł i 2pky

2. Wskazuje kto jechał i jego ciągną.

3. Nie potrafię wskazać kto jechał i dostaje 250,00zł bez punktów.

Dwa pytania, czy przy wyborze 2 wskazana osoba dostanie też punkty czy wyższy mandat bez punktów?

I czy przy wyborze 3 mogą tak w ogóle zrobić dać nagle więcej niż przewiduje taryfikator, ale bez punktów? tzn. Grzywna

Sylwek
31-08-10, 22:39
cos kurwa kreca bo ja jakis czas temu nie przyznalem sie kto byl na focie bo nie wiedzialem kto to mi powiedzieli ze za "nie wskazanie" 500zl jest zawsze. Mialem znajomego co mowil ze zaltaiw to w ten sposob ze mowi ze moze zaplacic stowe i ze ma im wystarczyc i prosi o numer konta

SGT
31-08-10, 23:27
Junior w pierwszym i drugim przypadku będzie zawsze kara w postaci mandatu i punktów karnych niezależnie od tego kogo wskażesz. A co do trzeciego przypadku... mogą nie mogą ale dają tam jakąś karę pieniężną. Jak nie przyjmiesz i pójdzie do sądu to tak czy siak wpieprzą ci grzywnę i w dodatku twoja kartoteka karalności wzbogaci się o nowy wpis :)

Cipior
02-09-10, 09:49
kurwa ja jutro idę po foto:(

zajac
02-09-10, 10:45
za 86/50 pierwsze opcje było 300 a za trzecią 400 bez punktów, oczywiście wybrałem bramkę nr 3.

RUDISZ
02-09-10, 10:53
NIe moga dawac kary wiekszej niz przewiduje taryfikator wiec sprawdzcie ile przewiduje za co. A druga sprawa to taka ze jak jest niewyrazna twarz na zdjeciu to gdzies w necie juz o tym bylo ze pare osob takie sprawy wygralo bo sad uznal ze nie musimy wiedzeic kto jezdzi naszym autem a nie mozemy dostac mandatu za niewskazanie wiec wystarczy poszukac i sie ew odwolac a jak nie chcecie sie bawic w takie rzeczy to poprostu przyjmowac najtansza opcje.

ziuT
02-09-10, 12:14
pare osob takie sprawy wygralo bo sad uznal ze nie musimy wiedzeic kto jezdzi naszym autem a nie mozemy dostac mandatu za niewskazanie wiec wystarczy poszukac i sie ew odwolac .
tylko to nie oznacza ze inny sad orzeknie podobnie. w polsce nie ma prawa precedensow

twister
02-09-10, 23:02
wybrałem 240zł + 6 pkt, a bez punktów dostał bym 500zł. Kurde czemu te moje obrazki takie małe się pokazują, na stronce są normalnej wielkości;/

RUDISZ
03-09-10, 07:41
Twister zjebales cos z linkami. Nie wiem o ile przekroczyles ale poprostu Cie w chuja zrobili jak mzoesz z punktami dostac 240 zl a bez punktow 500 ? Dostajesz tyle samo bo tak masz zapisane w taryfikatorze i do tego stosowac sie musza

szramer
04-09-10, 05:00
pytanie , wpadam do pl za 3 tyg biere fure od malolaty i napierdalam , przyjda jej foty to co dalej?? moze podac moje dane itp... w koncu na pl mam wyjebane umoza sprawe czy ja beda targac po sadach?za mandaty??, teraz pytanie odnosnie mandatow , na przyjezdnego gotowa czy pl kredytowy i olewka ?, dziekuje bravo

Ostan
15-09-10, 21:16
Dla osoby bez meldunku w Polszy jest TYLKO gotówka. Jak nie masz przy sobie to do bankomatu pojedzie z Tobą.

Mick
15-09-10, 22:44
Dla osoby bez meldunku w Polszy jest TYLKO gotówka. Jak nie masz przy sobie to do bankomatu pojedzie z Tobą.

a jak nie masz karty to klęknij, ziewnij Ci zrobią ;).

twister
17-09-10, 10:39
[/URL][URL="http://img716.imageshack.us/i/skanuj0003ro.jpg/"]http://img716.imageshack.us/img716/6639/skanuj0003ro.th.jpg (http://img837.imageshack.us/i/foto1p.jpg/)
http://img837.imageshack.us/img837/9128/foto1p.th.jpg (http://img837.imageshack.us/i/foto1p.jpg/)
http://img94.imageshack.us/img94/4077/skanuj0002vz.th.jpg (http://img94.imageshack.us/i/skanuj0002vz.jpg/)
hmmm działa teraz ?zobaczcie sobie ostatnią kartkę ;/

szramer
17-09-10, 17:24
ale ja mam meldunek, wiec ?? na kreske ?? przeciez z podatku niezabiora bo nieplace , wiec?? w krajowy rejestr dlugow idzie??

QBig
18-09-10, 18:03
eeeeeee..... mandaty to chyba nie idą do rejestru.

http://e-prawnik.pl/forum/domowy/prawo-administracyjne-1/przedawnienie-mandatu-drogowego.html

"Mandat karny kredytowany staje się prawomocny w chwili jego pokwitowania jego odbioru przez ukaranego (art. 98 § 2 zd. 2 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia). Orzeczona w ten sposób kara nie podlega wykonaniu po upływie 3 lat od uprawomocnienia się jej orzeczenia (art. 45 § 3 Kodeksu wykroczeń), czyli od momentu podpisania mandatu. Ściąganie grzywny nałożonej w drodze mandatu karnego następuje w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. (art. 100 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia) . Organem egzekucyjnym w wypadku nałożenia mandatu karnego przez Policję jest naczelnik urzędu skarbowego""" CZYLI PO 3 LATACH NIC NIE MOGĄ CI ZROBIĆ !!!

WIATRO
21-09-10, 22:20
tez se dzisiaj fote chyba jeblem... najgorsze, ze mialem ze 100 z lawetą na 60.... kto decyduje potem o manadacie? moja komenda?

twister
25-10-10, 11:28
zobaczcie sobie wszystkie filmiki od tego gościa:
http://www.youtube.com/watch?v=R9tn-nozpio&feature=player_embedded
qrwa jawne złodziejstwo uprawiane przez nasze Państwo....

_Misiek_
25-10-10, 12:35
Bylem na kursie zbicia punktów, to glina opowiadał, że wszystkie Twoje wykroczenia od początku posiadania prawa jazdy są rejestrowane, pytaliśmy w jakim celu.. oczywiście nie powiedział, ale dla mnie rzecz jest jasna....

Qdłaty
25-10-10, 21:03
Są Misiek, są. Znajomy mi kiedys pokazał. Zdziwił sie troche jak mu 4 strony wyskoczyły:eheh:

szramer
25-10-10, 23:20
Bylem na kursie zbicia punktów, to glina opowiadał, że wszystkie Twoje wykroczenia od początku posiadania prawa jazdy są rejestrowane, p...
w usa to baze chyba maja chuje od 40 lat wstecz conajmniej , ale to chuj z tym, poczekajcie az ubezpieczenie zacznie wam drozec od mandatow to dopiero bedzie lament, mi za jeden mandat 2 lata temu( ubezpieczalnie patrza 5lat wstecz) 50% podniesli na moto , mimo ze wchuj znizek juz mialem... czyli cos po 100% od podstawy :/

Gresus
02-12-11, 15:16
Panowie mam pytanko przyszło mi zdjęcie z przed 4 miesięcy od Straży Miejskiej przekroczone 37 na 50 i 300zl do zapłaty. Czy po takim czasie to już nie za późno, coś ostatnio słyszałem że mają 28dni na przesłanie zdjęcia. I czy wogóle Straż ma prawo robić zdjęcia. Z góry dzięki za pomoc bo mam zamiar odwołanie pisać a nie wypełniać ich głupie druki ale nie chce żeby mi sąd dodatkową 100 doklepał.
Pozdro

QBig
02-12-11, 15:51
teraz od jakiegos czasu jest 180 dni, ale nie wiem do kiedy. Ale jak jest termin 180 dni to wtedy juz straż wiejska nie miała uprawnień do wystawiania mandatów. Ustawę trza poszukać kiedy to weszło i kto może a kto nie może

Gresus
02-12-11, 19:16
Zdjęcie zrobione 31.07 a na kwicie jaki dzisiaj dostałem jest 24.11 czyli mniej niż 180 dni :/ fuck