PDA

Zobacz pełną wersję : Porada prawna

adas
25-02-07, 18:43
proponuje taki watek. troche sie rucham po sadach z policja, firmami ubezpieczeniowymi. zawsze moge cos doradzic jak ktos cos nie wie a ja wiem:-)

w toku mam z 10 spraw, wygranych kilka:okay:, z 2 apelacja z mojej strony. jest mlodziezowo

nie podpowiadam jak wyludzic z ac bo nie wiem:fucku:

jesli pomysl jest z dupy to niech go ktos wypier)&$%& na wies

adas
25-02-07, 19:09
only odszkodowania men

WILQ
26-02-07, 10:26
Po jakim czasie odbywa sie rozprawa jak kierujesz sprawę do sądu przeciwko ubezpieczalni?
Biorą pod uwagę ewentualne opinie rzeczoznawców (lub z serwisów motocyklowych) kontra opinie przedstawione przez ubezpieczyciela?

adas
26-02-07, 11:47
Po jakim czasie odbywa sie rozprawa jak kierujesz sprawę do sądu przeciwko ubezpieczalni?
Biorą pod uwagę ewentualne opinie rzeczoznawców (lub z serwisów motocyklowych) kontra opinie przedstawione przez ubezpieczyciela?

zalezy jakie miasto i ile spraw ma sad. w sadzie w Zamosciu 2 tygodnie po zlozeniu pozwy dostalem pismo o usunieciu brakow formalnych(wpis), w lublinie to samo po 1,5 miesiaca.wszystko zalezy od sadu. a pierwsza sprawa w zamosciu po 2 miesiacach od zlozenia pozwu, w Lublinie juz 2 miesiace minelo a nawet sprawy nie mam wyznaczonej.
jak juz sie zaczna sprawy to pozniej kolejne sa odraczane na max miesiac do przodu.

Co do opinii kazda opinia wykonana nie na zlecenie sadu nie jest brana przez sad jako dowod, moze byc ewentualnie pomocnicza dla bieglego sadowego, ktorego sad powola na wniosek ktorejs ze stron.
dla przykladu moja sprawa, opinia firmy ich dowod, mojh dowod opinia pzm zrobiona przez Pana ktory jest bieglym sadowym w Lublinie, i mimo to nie soztala uwzgledniona przez sad. Musze powolywac bieglego.

Wiec odpowiedz:zawsze lepiej jak masz jakies dodatkowe opinie, wtedy biegly ma wiecej materialu pomocniczego.Opinie zrobione przez ubezpieczyciela sa "po ich mysli".Na sprawie skladaj wniosek o powolanie bieglego z zakresu ruchu drogowego czy co Ci tam trzeba. Sad kaze Ci wplacic zaliczke, jesli powie ze 600zl to od razu wnioskuj zeby byla mniejsza
bo biegly kosztuje mniej a kaska lezy(poprzyj wniosek tym ze jestes biedny i wogole ssiesz palke:lol3:

WILQ
26-02-07, 14:57
Jak wygrasz to zwracają te 600 (czy ile tam wynegocjujesz) za biegłego?

Zakwestionowałeś kiedyś metodę naprawy proponowaną przez ubezpieczyciela (kiedyś koleś kazał mi przespawywać kawałek ramy i to że go wyśmiałem nie pomogło - musiałem pisać dwa odwołania i dopiero poskutkowało)?

Miałeś starcie a'propos stopnia uszkodzenia albo tego na ile wycenili pozostałości?

Spidi
26-02-07, 16:11
Kumpel miał stłuczke i wyrwało mu z ramy mocwanie seta i tego typu pierdoły...
Zaproponowali mu 800zł bo powiezieli: "se zespawasz..."
on poiwedział że moto byął igła i che nową rame... walczyłw sądzie i finalne dostał kilkanaście tysięcy

adas
26-02-07, 21:19
Jak wygrasz to zwracają te 600 (czy ile tam wynegocjujesz) za biegłego?

Zakwestionowałeś kiedyś metodę naprawy proponowaną przez ubezpieczyciela (kiedyś koleś kazał mi przespawywać kawałek ramy i to że go wyśmiałem nie pomogło - musiałem pisać dwa odwołania i dopiero poskutkowało)?

Miałeś starcie a'propos stopnia uszkodzenia albo tego na ile wycenili pozostałości?

dostaniesz o ile sad zasadzi i ty zlozysz taki wniosek.
nie mialem tak ale nic innego nie zrobisz jak pisanie odwolan, do rzecznika ubezpieczonych i straszenia sadem

nie mialem takiej sytuacji ad. straty

es.r1
27-02-07, 19:16
Są agencje ubespieczeniowe( w zaleznosci od miasta ) które 80% odmawiają wypłaty z smiesznie-banalnych powodów ,mając nadzieje , ze jak ktos robi wałek to przestraszy sie sądu i oleje wypłatę ,a wystarczy wniesc pozew i ....sami sie dogaduja z klientem...

adas
27-02-07, 20:48
nie agencje tylko firmy, spolki. w agencji to mozesz poliske kupic co najwyzej.
kazdy jest na dzien dobry walowany, nawet jak dostanie odszkodowanie(gotowke) to dostaje bez vatu, w kalkulacji zamienniki a nie ceny czesci oryginalne, potracenia % za wiek, normalina(czy normaliza jakos tak ale 1-3% mniej) a nikt o tym nie wie.

po odwolaniach pewnie z 3 osoby na 100 ida do sadu. sa jeszcze firmy ktore specjalizuja sie w odzyskiwaniu odszkodowan w zamian za 20-30% uzyskanej kwoty.
moral jest taki ze firmy ubezpieczeniowe zarabiaja na ludzkiej glupocie i niewiedzy

ThomasZWA
27-02-07, 21:46
W razie problemów z ubezpieczalniami polecam hexa.pl w pojedynke jest strasznie ciezko....

adas
28-02-07, 08:51
wcale nie jest , trzeba wiedziec co i jak.
oczywiscie racja co do tego ze pismo z takiej firmy traktuja powazniej niz odwolanie szaraka i prawdopodobienstwo $ jest wieksze

Gresus
19-03-07, 13:30
Adas mam pytanko co robic bo wczoraj mialem taki przypadek na parkingu cofalem wzdłuż bo nie bylo jak lukiem bo na srodku stalo bmw i van i jak ustawilem sie juz bokiem rowno z tym wanem i chcialem wrzucic 1 zeby lukiem skrecac w lewo to burak z wana wrzucil wsteczny i hakiem wgnutl mi drzwi pasazera dos sporo jak byk widac ze jest to wgniecenie nie obtarcie bo w tym momencie stalem. Z kolesiem nie szlo co gadac domyslam sie ze zrobil to specjalnie wielki mafiozo nawet do bicia do mnie skakal wiec zadzwonilem po suki ewidentnie jego wina ale co sie okazuje przy sukach on mowi ze to on cofal i ja mu droge zajechalem co jest totalna nieprawda jak bylem na wysokosci z nim to dopiero wlaczyl swiatla cofania nawet mijania nie mial wlaczonych i gliniarze powiedzieli ze on sie nie przyznaje wiec kieruja sprawe do sadu bo ja sie pewnie tez nie przyznam chyba normalne. Dzisiaj bylme na komisariacie i koles ktory bedzie to porwadzil niestety jeszcze nie mial papierow powiedzial ze sprawa ciezka bo ja mowie co innego i ten typ co innego ale jak przyjda papiero to bedziemy myslec tylko tak cos mi wczoraj powiedzieli ze sad moze orzec wine z obu stron dal mnie to paranoja perfidnie widac ze gos mi wjechal w drzwi jak ja sie zatrzymalem kutas stal w miejscu a ja kawalek cofale do tylu nie widzi mi sie naprawiac drzwi z mojej kasy jesli to nie moja wina :/
czekam na jaks rade wrzucam rys opisujacy sytuacje
http://img469.imageshack.us/img469/9778/sytuacjaur4.png

adas
19-03-07, 13:45
przejebana sprawa. dla sadu ciezkie do udowodnienia wlasnie ze jest tak jak mowisz, albo ze tak jak mowi hujek z vana(mafiozo jakich wielu w lublinie, btw huj im w dupe pseudo gangsterom:fucku:)
pozostaje biegly, ktory ustali jak bylo na podstawie uszkodzen.

Gresus
19-03-07, 13:53
no wlasnie to mowilem palkarza niech to jakis rzeczoznawc obejrzy czy co to powiedzili mi aha ma pan racje to narazie prosze tego nie ruszac
mam poczekac kilka dni koles prowadzacy sprawe ma sie zapoznac i dac mi znac

adas
19-03-07, 14:00
sprawa moze sie zakonczyc na policji w takim razie i obejdzie sie bez sadu.

Gresus
19-03-07, 14:05
sprawa moze sie zakonczyc na policji w takim razie i obejdzie sie bez sadu.
mam taka nadziej nie dosc ze to nie moja wina to jeszcze jak przyjdzie robic z wlasnej kieszeni to lekka zalamka zobaczymy co sledczy orzeknie a jesli wyda winne obu stron to moge sie odwolac co wtedy

adas
20-03-07, 07:47
wtedy prokuratura decyduje i sprawa moze trafic do sadu

Gresus
20-03-07, 09:25
wtedy prokuratura decyduje i sprawa moze trafic do sadu

własnie sie dzisiaj dowiedzialem ze ten koles to byly wlasciciel dyskoteki od ilus tam lat trenuje jakis sztuki walki czy cos ale wpieprzyl wiekszosci kozkow u mnie w miescie pewnie dlatego gliniarze nie zabardzo interweniowali jak sie sadzil do mnie przy nich zajebiscie i targaj sie z takim po sadacha a huja wczoraj widzialem jechal i smial mi sie w twarz kurwa chyba bedzie trzeba jakis ruskich najac hehe
adas dziex za pomoc jak cos sie wyjasni to dam znac

Spidi
20-03-07, 11:30
ja dziś dostałem upomnienie za jakieś mandaty niezapłacone za parkowanie(ale nie z poliji albo od straży tylko za jebaną strefe parkowania)...
pojebało ich- oni chcą odemnie kase za jakieś mandaty z przed 2-3lat a ja nigdy w życiu żadnego nie podpisywałem,nie pamietam czasem co robięłm tydzień temu a jakim cudem mam pamietac czy faktycznie tam gdzięs byłem 2 lata temu..

U was tz ścigają za to?

Gresus
20-03-07, 12:10
ja kiedys nie zaplacilem za parking kolo szpitala bo jak raz wyszedlem nie mialem portfela i koles sie sadzil zebym zaplacil bo zaraz konczy prace to mu powiedzialem ze na chwile ide jeszcze do szpitala jak wyjde to zaplace jak wychodzilem juz go nei bylo na 2 dzien jak przyjechalem stanelem obok parkingu a on podszedl do mnie i mowi zebym dawal 5zl za wczoraj a ja ze go nie bylo ma pecha to on ze sprawa pojdzie do sadu zaczelem sie zmiac i poszedlem do tej pory nic mi nie przyszlo
moim zdaniem osoba parkingowa nie ma prawa wlepic mandatu a policja tez sie do teog nei miesza bo to sa miejsca prywatne no moze ze parking miejski bo np jak pracowalem w starostwie i auta parkowaly przed drzwiami jak dzwonilem do strazy miejskiej to mowili ze to jest teren starostwa i oni sa bezsilni

Spidi
20-03-07, 12:23
ale to nie taki mandat...
to mandaty za strefe płatnego parkowania która o zgrozo objeli już prawie pół miasta(zresztą nie tylko w Białymstoku ale i w innych miastach).
Kiedys wiem że sądy uznawały to za bezprawne ale teraz podobno coś sie zminiło i trybunał czy jakiś sad naczelny administracyjny wydał wyrok potwierdzajacy ważnośc tych mandatów.
Pytanie ile w tym prawy i przez jaki czas mandaty są ważne.
Nie wiem ile ich mam dokłądne ale za kilka setek łącznie i nie uśmiecha mi sie tego płacić. Zreszta nie pamiętam czy byłem w tych miejscach, moimi samochodami jeździli rózni ludzie(dobra dusz ajestem co im bede żałował) więc zastanawiam sie na jakeij podstawie chcą mi wjebać opłaty z przed 2-3 lat!?

Mandaty od straży miejskiej czy policji to zupełnie co innego ale np. strażnicy zakładają blokady na koła żeby włascicel przyszedł do auta i podisał mandat a ci wkładają kartke za wycierczke która moze ktoś dla jaj wyjąć i wywalić, ukraść, moze ją wywiać wiatr albo 100innych rzeczy.
Po mojemu to skoro samochód dostął mandat to neich samochód płaci. Jaki mają dowody na to ż wogóle tam byłem tego dnia i o tej godzinie!? Równie dobrze mogliby spisać numery z przejeżdżającego auta i wypisac mandat...

Gresus
20-03-07, 12:43
no ponoc kaczki chcialy wprowadzic ze mandat nie musi byc ci osobicie wreczony ale czy to przeszlo to nie wiem

adas
20-03-07, 14:50
straz miejska wklada to gowno za wycieraczke i robi zdjecie zeby pozniej jak pacjent nie zaplaci mandatu to w sadzie maja dowod ze stal tam gdzie nie mogl.przynajmniej w Lublinie tak robia.

Gresus
20-03-07, 15:02
hehe maja sposoby racja kiedy widzialem jak robili foto auta i sie zastanawialem po co

Spidi
20-03-07, 15:10
ale jeszcze raz mówie- to nie straż miejska!!!
to jacyś kolesie którzy legitymują sie paszportami plsatu(albolegitkami wartymi tyle samo) chodża i pisza jakies kwity za nie opłacony postój w strefie parkowania.
To zupełnie co inneg niż mandat za parkowanie w niedozwolnym miejscu jakie sypie straż miejska...

Pytanie tylko co z tym robić.

camaro
20-03-07, 15:35
ale jeszcze raz mówie- to nie straż miejska!!!
to jacyś kolesie którzy legitymują sie paszportami plsatu(albolegitkami wartymi tyle samo) chodża i pisza jakies kwity za nie opłacony postój w strefie parkowania.
To zupełnie co inneg niż mandat za parkowanie w niedozwolnym miejscu jakie sypie straż miejska...

Pytanie tylko co z tym robić.

Garbage, don`t be glupi Spidi.

Spidi
20-03-07, 15:44
no zastanaiwam sie czy iść tam do nich na ta dat co mnie wzywają i powiedzięc że nic nie zapłace bo nie pamietam żebym był w tych miejscach nie dostałem żadnych mandatów ani nie wiem czy ktoś inny nie jeźdizł wtedy moim samochodem czy wogóle olać i sie nie pokazywać...
Z rok temu(moze lepiej) już dostałem od nich coś takiego i wtedy były wypisane mandaty i łaczna kwota grubo ponad 300zł i pisało że jak nie ureguluje to w ciągu 7mi dni komornik wszczyna postępowanie.
Do tej pory była cisza. Zastawiam sie tylko czy takie kwity sie nie przedawniają? Nie ściągnięty mandat sie przedawnia po 2-3 latach a teco kurwa wieczne są!?

adas
20-03-07, 21:21
czyli kto wypisal "mandat"? pan marian?

RUDISZ
20-03-07, 22:22
Spidi olej to! Mandaty wsadzone za wycieraczke przez policje mozna olac a nie mowie juz nawet o strazy miejskiej czy jakiejs firmie zajmujacej sie ochrona czy tam zbieraniem oplat z parkingow.

Spidi
20-03-07, 22:33
czyli kto wypisal "mandat"? pan marian?

no jakiś pan marian zatrudniony przez władze miasta(chyba... bo od nich przychodzi) żeby wypisywac takie mandaty za nieopłacone parkowanie w strefie płatnej... z policją ani strażą miejską nie ma nic wspólnego

p.uzio
21-03-07, 07:14
2-3 lat!?

. strażnicy zakładają blokady na koła żeby ...
i pipa z tego co wiem to nie maja prawa zakaldac nic na kola unieruchamiac pojazdu! bo i jakim prawem!
co co by bylo jakbys wlasnie wiozl kogos na wazna operacje albo do porodu
!!! do sadu mozna huji pozwac za takie cos !!!!

Biedrona
23-03-07, 13:53
Sie wetne wam w rozmowe.

Co mnie czeka jak policja mnie zatrzyma mnie motorem bez dowodu rejestracji (bez przegladu, bez ubezpieczenia) ale blachy bede mial jakies tam lewe.

Adrian.moto
23-03-07, 14:07
Sie wetne wam w rozmowe.

Co mnie czeka jak policja mnie zatrzyma mnie motorem bez dowodu rejestracji (bez przegladu, bez ubezpieczenia) ale blachy bede mial jakies tam lewe.

w tedy masz przejebane zapewne anal pałką policyjną :o_O: :okay:

karol128
23-03-07, 14:28
czeka cie kolegium w wysokości około 6000-7000zł. Za brak oc można dostać do 5k a reszte dostaniesz za inne rzeczy. Możesz mieć jeszcze wyrok za uzywanie fałszywych tablic. Wszystko oczywiście w pesymistycznej wersji

OLO
23-03-07, 14:44
w/g nowych przepisow tablice sa dokumentem wiec pewnie tak jakbys uzywal czyjegos dowodu jako swojego. ogolnie lepiej juz nie miec wcale chyba.

adas
23-03-07, 16:19
Spidi olej te mandaty.

a co do policji, to krotko---przejebane

Radek
27-03-07, 17:21
co pieski zrobia jak zatrzymaja a tu brak prawka na kat "A" na "B" jest. wlasnie robie i zastanawiam sie czy bedzie odroczka(własnie koncze kurs) czy moze nawet zabiora na B. ???????????? A moze mały mandacik hehe i wsio. pozdro. :banan:

adas
27-03-07, 17:22
zaleznie od psiarni i ich humoru.

Gonzo
27-03-07, 17:34
spidi, jezeli w ciagu podajze 60 dni mandat nie dotarl do Ciebie to mozesz miec ich gleboko w dupie. Po okresie 60 dni mandat staje sie 'przeterminowany' i mozesz rzucim tym mandatem im w pysk :okay:

camaro
27-03-07, 19:28
co pieski zrobia jak zatrzymaja a tu brak prawka na kat "A" na "B" jest. wlasnie robie i zastanawiam sie czy bedzie odroczka(własnie koncze kurs) czy moze nawet zabiora na B. ???????????? A moze mały mandacik hehe i wsio. pozdro. :banan:

500 zl w plecy, nic nie zabieraja, wsio , sprawdzone...

es.r1
27-03-07, 20:44
czeka cie kolegium w wysokości około 6000-7000zł. Za brak oc można dostać do 5k a reszte dostaniesz za inne rzeczy. Możesz mieć jeszcze wyrok za uzywanie fałszywych tablic. Wszystko oczywiście w pesymistycznej wersji
...nie ma juz kilka lat kolegiów ,a karac za wykroczenia moga do 5 tysi. Za brak OC w moto nie jestem pewien ,za auto ok 1000euro (taki maja przelicznik) ...

es.r1
27-03-07, 20:48
...nie bedzie zadnej odroczki tylko mandat równiótkie 300pln , na B to kurwa niby za co ci maja zabrac ?????? jak sie trafi upierdliwy kolo to ci jeszcze powietrze spusci ...i sobie pchaj ..jak masz 190 z tyłu to pppprrrzzzeejjjeebbaanneee :fucku:

Radek
27-03-07, 21:24
o widzisz to dobrze wiedziec. bo niewiem czy warto sie zatrzymywac w razie kontroli. ale jak odroczki niet no to wsio haraszo pan. pozdro. :banan: