PDA

Zobacz pełną wersję : Nadajnik GPS w motocyklu

Kasia
29-10-06, 18:48
Siema !
Niedawno przypomniała mi się scena z pewnego filmu ,nie będe wchodzić w szczegóły , tylko od razu przejdę do meritum : otóż chodziło o to, że właściciel wypożyczalni samochodów oświadcza policji, że osoba której szukają - wypożyczyła u niego auto i można go bez trudu namierzyć, bo a aucie znajduje się nadajnik GPS.

I tak zainspirowana tą sceną ,pomyślałam sobie a czemu nie kupić czegoś takiego i zainstalowac w swoim moto ?! Gdyby skradziono motocykl z GPS , szybko go namierzamy i dzwonimy na policje.Po co alarmy ,po co inne zabezpieczenia i AC od kradzieży ?

Oczywiście domyślam się, że to nie jest tania rzecz i we wszystkim jest jakieś "ALE", mimo wszystko chciałam się was zapytać czy w ogóle się z czymś takim zetknęliście ???

Jesli tak, będę wdzieczna za jakiekolwiek info na ten temat. :piwo:

Spidi
29-10-06, 19:01
W polsce chyba najpopularniejszy tego typu system nazywa sie "Lojack"(o ile coś nie poplątałem w nazwie)- generalnie najpopularniejszy jest w samochodach ale wydaje mi sie że nie ma problemu żeby zamontowac go w czyms innym(czyli motocyklu, łodzi, samolocie czy kto co tam ma cennego i ruchomego...)

NIe pamiętam już tylko już jaki jest koszt założenia tego systemu ale domyślam sie że to nie majatek- wiecej w dalszej eksploatacji kosztuje jego utrzymanie czyli normlanie co miesiąc płaci sie abonament(jak za telefon) za ten rodzaj "monitoringu") ale nie bede kłamał że znam ta kwote bo u nas faktura była zawsze za kilka aut... wiem tylko ze napewno nie jest to 20 czy 30zł tylko sporo wiecej...

W firmie w której pracowąłem samochody prezesów miay Lojack'a i kiedyś sie przydał9auto zginęło ale błyskawicznie sie odnalazło).

Rogal
29-10-06, 19:06
Cennik Lojacka (http://www.lojack.pl/www/cse_x5.html)

OLO
29-10-06, 19:22
a ja bym podszedl do tematu inaczej...
sieci komorkowe maja w ofercie cos takiego jak "mobilny pracownik" a w ramach tego namierzanie pracownika a wlasciwie jego komorki... komorka moze byc dowolna wiec po prostu utykasz gdzies w auto lub moto stara komorke i podlaczasz pod prad... abonamenty zaczynaja sie od 10 zeta a za lokalizacje placisz tylko jak skorzystasz z uslugi (koszt smsa...)
tak w kazdym razie bylo jak pracowalem w erze...
troche mniej dokladne ale na pewno w chuj tansze...

cezary
29-10-06, 20:38
ale chyba konto trzeba by bylo co jakis czas doladowac bo karty bez abonamentu chyba sie blokuja po jakims czasie:D

btw. Kasia jak tam K4 lata? Zrobilas ten plastik?

Kasia
29-10-06, 21:45
Spidi dzięki wielkie za odpowiedź , Olo Tobie również :beer:
Jak komuś coś jeszcze innego lub ciekawego przychodzi do głowy to piszcie !

cezary - K4 spisuje się supeRR ! :okay:

OLO
30-10-06, 09:50
ale chyba konto trzeba by bylo co jakis czas doladowac bo karty bez abonamentu chyba sie blokuja po jakims czasie:D

ja mowie o abonamencie, jakims najtanszym, kolo 10 zeta

Terror
08-01-07, 18:44
Ale nawet konto prepaid pewnie za 50 zeta na pól roku da się "odświeżyć" i będzie git.
IMHO w tym pomyśle kłopoptem może być np. w zimie zasilanie. Sprzęta nie raz z garażu już ludziom wynieśli :/

NEOmac
08-01-07, 18:54
a ja bym podszedl do tematu inaczej...
sieci komorkowe maja w ofercie cos takiego jak "mobilny pracownik" a w ramach tego namierzanie pracownika a wlasciwie jego komorki... komorka moze byc dowolna wiec po prostu utykasz gdzies w auto lub moto stara komorke i podlaczasz pod prad... abonamenty zaczynaja sie od 10 zeta a za lokalizacje placisz tylko jak skorzystasz z uslugi (koszt smsa...)
tak w kazdym razie bylo jak pracowalem w erze...
troche mniej dokladne ale na pewno w chuj tansze...

Niestety jest mały problem z tym systemem :| Jest bardzo niedokładny - nieraz błąd może wynosić nawet pare kilometrów :o_O:
W niewielkim stopniu komórka jest jednym z czynników na poprawność działania owego systemu - inne częstotliwości..... w nowszych modelach fonów ulepszany jest także odbiornik/nadajnik sygnału itp. Dużoby można o tym pisac ;)

Terror
08-01-07, 19:57
A może z innej bańki: telefon+jakiś najtańszy odbiornik GPS na kablu. teraz są małe, można je gdzieś ukryć i looozik.
Pewnie da się to tak oprogramować, żeby wysyłało SMSa z pozycją?

xxsliwaxx
08-01-07, 20:34
Ja chyba jednak wolę AC bo jeszcze mnie narzeczona namierzy i jak się wytłumaczę z wycieczki :P ehhehehe :P

Kasia
08-01-07, 20:50
proponuję odwiedzić poniższą stronę dla tych, którzy chcą się dowiedzieć szczegółów :]

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic138680.html

SGT
08-01-07, 21:02
złodzieje zaczną szukać komórki po całym moto i wyjebią ją gdzieś i hugo z systemu

myslicie że wśród nas, mieszkańców zrylowca, nie ma jakiegos podpierdalacza, który to czyta?

Kasia
08-01-07, 21:10
taaa poprostu każdy złodziej czyta to forum i szuka komórek po sprzecie który chce ukraść... no zastanów się co piszesz
to nie jest tak popularne jak alarm, który złodziej wie jak rozpracować więc zazwyczaj swój czas poświęca na to, żeby jaknajszybciej zwinąć się z miejsca kradzieży

SGT
08-01-07, 21:17
a gdy już jest w dostatecznie "bezpiecznej" odległości szuka;]

i nie mówie: są tu sami złodzieje....

a jak alarmy mogą rozpracować to i ten system zabezpieczeń rozpracują
(myslenie realistyczne:P _)

SGT
08-01-07, 21:18
no zastanów się co piszesz

i wiem co pisze

Kasia
08-01-07, 21:24
mam wątpliwości

powiedzmy że zaczną szukać w swojej dziupli...jeśli jest daleko to isnieje szansa że właściciel się zorientuje i zdąży go namierzyć ,jeśli nie to fakt - system nie zadziała.To ma niestety właśnie dużo takich nieprzewidzianych sytuacji ,a to komórka padnie ,a to za późno zareagujemy ,a to za drogo itd

SGT
08-01-07, 21:40
mam wątpliwości

sorry za moją "bezmyślność" :P

powiedzmy że zaczną szukać w swojej dziupli...jeśli jest daleko to isnieje szansa że właściciel się zorientuje i zdąży go namierzyć ,jeśli nie to fakt - system nie zadziała.To ma niestety właśnie dużo takich nieprzewidzianych sytuacji ,a to komórka padnie ,a to za późno zareagujemy ,a to za drogo itd

No ok ale postaw sie na miejscu złodzieja..... pojechała byś odrazu do dziupli czy najpierw w jakieś neutralne miejsce a po oglądzinach dopiero do hausu...

Ale ja jak najbardziej jestem za takim systemem ale nie masz 100% gwarancji że wypali.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby wykupienie AC i zamontowanie jakiegoś zapalnika w baku i..... BUUUM :lol:

OLO
08-01-07, 21:42
SGT - Ty tak zawsze marudzisz bez celu czy tylko jak masz "te dni" ???

Kasia
08-01-07, 21:48
sorry za moją "bezmyślność"
wybaczam

Gdybym była złodziejem... nie wiem jakbym postępowała - naszczęscie nim nie jestem.
AC ma jeszcze jeden plus, bo dotyczy też wypadku.
Tylko dlaczego jest takie drogie :sciana:

Kasia
08-01-07, 21:55
a wracając do gps ... http://www.allegro.pl/item154977486_spectracker_lokalizator_gps_gsm_pols ki_producent.html

albo gps albo dobry kombinezon, wybór należy do was :D

SGT
08-01-07, 21:55
SGT - Ty tak zawsze marudzisz bez celu czy tylko jak masz "te dni" ???

nie, no jak mam tylko "te dni" ;] A skąd wiesz jak to jest??

Lubie gdybać...

OLO
08-01-07, 22:20
a pomysl kiedys jakby to bylo jakbys wziol duze kolo i jebnal sie w czolo...

SGT
08-01-07, 22:26
co taki ciety?

x-men
14-01-07, 20:53
http://www.autoguard.pl/subpage.php?c2=8
jak chcesz to moge zobaczyc ile place za abonament ale chyba ok 80zl a koszt kupna ok 1500

Bidziu
23-01-07, 23:23
Witam,
Jak macie mozliwość kupcie sobie magazyn "Nowy elektronik" Jest tam moduł współpracujący z telefonem siemens. Kupujesz albo sam robisz sobie taki moduł (o ile potrafisz) I on ładuje baterie telefonu automatycznie, a gdy ktoś uruchomi jakiś czujnik w moto (np. poziomu, albo włączy zapłon) Moduł poprzez telefon dzwoni do Ciebie na wcześniej zaprogramowany numer. Jak to widzisz po skończeniu "dzwonienia" mozesz odzwonić i np. wyłączyć zapłon... Do tego jeśli wrzucisz do tego siemensa kartę w orange to mozesz odnaleźć swój motor w całej europie z dokładnością do najbliższego skrzyzowania poprzez udostępnioną przez operatora funkcje "Gdzie jesteś". Inni operatorzy podobno też udostępniają tego typu funkcje, to jest coś w rodzaju kontroli rodzicielskiej...
Koszt modułu(części to 60zł) Trzeba to jeszcze umieć zaprogramować i zainstalować w moto. A no i jeszcze jakiegoś starego siemensa kupić;)

Pozdrawiam,
Bartek

evil
25-01-07, 14:14
do motocykli polecam produkty, które zakłada CMA - małe, własne zasilanie, etc. i ma się wszystko w dupie. wachlarz usług jest spory.

www.cma.com.pl (http://www.cma.com.pl)