Zobacz pełną wersję : Wpływ Owiewek Na Prowadzenie Moto
witam jak w temacie kiedys było pare rozmow na temat owiewek. Czy pomagają przy robieniu stoppe? Czy tez maja wpływ negatywny??? Pamietam ze igła coś wspominał na ten temat. W chwili obecnej przerabiam przednia owiewke w swoim moto i bym chcial uniknąć jakiś niespodzianek powstałych w wyniku nie symetralnej lini. Co wy o tym myślicie?? Wiem ze prędkość nie jest aż tak znaczna aczkolwiek przy 200km/h jest spory "wiaterek".
symetralnej lini.
:lol2: :lol2:
powaznie wydaje ci sie ze owiewka moze miec wplyw na prowadzenie moto przy stoppie? rozumiem niesymetryczna(!) klatka, czy inne rzeczy majace wplyw na rozmieszczenie masy ale nie owiewki:)
przy większych prędkościach jest to możliwe wiec temat jest otwarty. Jeśli aerodynamika bedzie zmieniona przy 100km/h przy robieniu stoppie maszyne może ściągać na boki. jak dla mnie temat powazny bo nie chce odczuwać jakichkolwiek drgań podczas szybszej jazdy.
zmieniona przy 100km/h przy robieniu stoppie
a co juz nawalasz endo przy 100km/h niezle chyba bedziemy mieli nowy rekord :shock:
nie ale przy 80 juz probowalem mysli sie przyszlościowo a w planach mam cwiczenie z wiekszych predkosci
pitolicie nie na temat
Bez owiewek czy z mozna tak samo praktycznie zapierdalac... Ja latam caly czas bez i przy przelozeniu -2 zeby do odcinacza dochodze na 6 biegu spokojnie.. Co do stopalow - jak moto jest w plastikach to nie widzisz przedniego kola - troche poprostu inaczej sie robi stopala ale z owiewkami czy nie jeden huj.. I tak dobrze i tak.. Nie ma roznicy.
ja wole latac w ubranku , ale znam takich którzy wola gumowac bez plastiku :roll:
Owiewka generalnie najmocniej pomaga ptzy trickach gdzie pchasz nogi lub noge na kiere(poczawszy od stopali, przez gumy aż po palenie).
Na zwykłej seryjnej bez plastików jest ciężko, na prostej idzie sie przyzwyczaić ale i tak najfajniej jest z czachą.
No ewentualnie jeszczeprzy jakichś one heand'erach za owiewke łatwiej sie chwycić jedną ręką ale to też jest do obejścia.
Pozatym nie ma żadnych róznic(no niby teoretycnzie inna masa motocykla alew praktyce jak umiesz to i owo jest to totalnie bez znaczenia).
jedyne co jeszcze może być z róznic podczas jazdy to kwestia psychiki- często ktoś jest przyzwyczajony do plastików(lub ich braku) i gdy je ma lub nie to odpowiednio czuje sie menij lub bardziej pewnie na danym moto.
To samo tyczy ie strachu o moto- często ludzie majac plastiki strasznie dygają żeby sie nie połamały(porysowały) i to ich troszke blokuje a jak moto wygląda jak by je coś zjadło i wyrzygało to jakoś łatwiej przełamywac kolejne bariery...
Takie moje zdanie...
czyli generalnie wplywu nie ma??? tez tak podejzewalem ale lepiej sie upewnić niż póżniej coś przerabiać.
jak bardziej wolicie z czy bez owiewek ??
To samo tyczy ie strachu o moto- często ludzie majac plastiki strasznie dygają żeby sie nie połamały(porysowały) i to ich troszke blokuje a jak moto wygląda jak by je coś zjadło i wyrzygało to jakoś łatwiej przełamywac kolejne bariery...
I to wlasnie jest dla mnie bariera. Chetnie bym czego poprobowal ale wizja wywalania kolejnego 1000 na reanimacje moto skutecznie mnie powstrzymuje.
Na stuntlife z 2 lata temu byl taki temat, kolesie w wiekszosc pisali jak spidi, ale osoby ktore dawaly najpierw na streecie a potem zalozyly owiewki, ale zostawily prosta kiere, mowily ze jezdzi sie kompletnie inaczje i chodzilo im o cyrkle i wlasnie stoppie...nie wiem moze jest to po prostu odczucie, inna perspektywa itd?Na zdrowy rozum z owiewkami piony wydaja sie "bardziej pionowe" niz bez ;-)
aerodynamika - tyle.
moto bez plastików straci na przyśpieszeniach. szczególnie w przypadku mniejszych pojemności, bo "lytry" i tak będą darły, jak gupie... :lol2:
aerodynamika ma takie znacznie w stuncie jak zeszłoroczny śnieg... ;-) :lol2:
aerodynamika - tyle.
moto bez plastików straci na przyśpieszeniach. szczególnie w przypadku mniejszych pojemności, bo "lytry" i tak będą darły, jak gupie... :lol2:
czy ja wiem, nie jest tak źle :roll: :mrgreen: