Zobacz pełną wersję : FOTORADARY vs. MOTOCYKLE
Mam do Was takie pytanie:
Jezeli fotoradar [takie jak sa ustawiane w miastach] zrobi zdjecie dla motocykla lamiacego przepisy ruchu drogowego[jazda na kole, przekroczenie predkosci etc.] od tylu, to czy na podstawie takiego zdjecia [na ktorym nie ma twarzy kierujacego] moga ukarac wlasciciela motocykla?
u nas to mozna ukarac byle kogo za byle co :lol2: ale wiem ze w szwecji jak nie mozna rozpoznac kierujacego w samochodzie to nie placisz :!: ale u nas pewnie jest na odwrot :roll:
to pewnie ci wpierdolą na właściciela pojazdów ale w polsce chyba tylko 4 takie fotoradary są i nie opłaca im się ich odwracac bo bedą mieli gorzej z samochodziazami w sensie ze nie bedzie widac ich twarzy...
w wawie podobno zdjecia bez twarzy wypierdalaja do kosza odrazu ???
wszystkie fotoradary (zegarki z kukułka) robia foty od przodu w tym kraju...
wiec nie widac numerow moto...wiec chyba moga nam naskoczyc i sie pochustac...
gorzej sprawa ma sie ze stunt psami...je latwo rozpoznac...
wtedy moga cie namierzyc po znajomosci...(ty patrz to ten skurwiel mietek! dawaj go!)
:-F
chyba nie bo na jakims forum kiedys koles pisal ze mu przyszlo zdjecie od tylu zrobione.........tylko nie napisal od tylu jak jechal na moto czy na zonie :lol2: :lol2:
to jakis magiczny ten fotoradar zatem... :shock:
tak czy owak jak mi przysla zdjecie z mandatem z fotoradaru to wpierdalam je w ramke i na sciane daje... :lol2:
ja dostalem fotke jakies 3 lata temu (!) w Łecznej to identyfikacja byla po rodzaju motocykla, skorze itd. nie bylo opcji zeby sie wywinac. mimo ze ani twarzy ani numerow nie bylo. mozna bylo isc w zaparte i liczyc na przychylny werdykt sadu.
wiec nie widac numerow moto...wiec chyba moga nam naskoczyc i sie pochustac...
mylisz sie i to bardzo.... ;-)
ja dostalem fotke jakies 3 lata temu (!) w Łecznej to identyfikacja byla po rodzaju motocykla, skorze itd. nie bylo opcji zeby sie wywinac. mimo ze ani twarzy ani numerow nie bylo. mozna bylo isc w zaparte i liczyc na przychylny werdykt sadu.
Powiedz czemu jakos w to nie wierze?
W rzeczywistości nie ważne, czy z przodu, czy z tyłu. Jeśli nie widac wyraźnie mordy, sprawa idzie do sądu i zostajesz ukarany jako właściciel pojazdu nie potrafiący wskazać sprawcy wykroczenia. Ja dostałem 200zeta co i tak było niższe od ewentualnego mandatu i pkt karnych.
policja potrafi miec czasem takie dane o ekipach i ich czlonkach zenawet o tym mozemy nie wiedziec.Co niektorzy to juz wiedza ;-)
ktos kiedys pisal ze jak byl na komisariacie to ogladal taka ksiazeczke wlasnie z danymi itp...
jesli chodzi o takie dane to musze sie zgodzic u nas znaja nas z imienia a poztym ilosc podobnych motocykli jest bardzo mala. Co do radaru to sprawa jest taka mam znajomego w policji i tak jesli juz jakis radar zrobi zdjecie od tylu co graniczy z cudem, a i jesli policja sie uweźmie na takiego kolesia to wala od razu do własciciela pojazdu i jesli powiesz im ze to nie ty to musisz wskazac kto w tym czasie ewentulanie mogł na twoim motocyklu smigac jesli nie wskarzesz takiej osoby to ty dostajesz mandat taka sama zasada jak w przypadku samochodów. Ale jak mowie cykniecie fotki od tyłu graniczy z cudem heheh
jak mi przysla zdjecie z mandatem z fotoradaru to wpierdalam je w ramke i na sciane daje... :lol2: Mam podobnie, jzu 2 sztuki na scianie wisza :lol2:
identyfikacja byla po rodzaju motocykla, skorze itd. nie bylo opcji zeby sie wywinac.Ekhm, ni chuja bym sie nie zgodzil na takie cos :/
w wawie podobno zdjecia bez twarzy wypierdalaja do kosza odrazu ???U nas, jak dostalem foto bez twarzy to i tak musialem placic, tzn nie musialem ale by stara placila bo fura na nia byla wtedy :] Takze juz odrzalowalem te 100 PLN i zaplacilem.
Swoja droga, jak dostalem 2 mandaty kazdy mial miec 200 PLN, podbilem do tych pedalow powiedzialem ze sie ucze i ze nie zaplace bo nie mam z czego, nie pracuje, bla bla bla i chuj. Kazdy mandat o 100 sie zmiejszyl :mrgreen:
Jak byłem na kursie cofania punktów karnych, to ten jakiś tam oficer (czy jakis tam inny chuj) mówił, że w Polsce fotoradary robią fotki TYLKO od przodu, bo musi być widać twarz. Jeśli nie da się rozpoznać twarzy to walą do właściciela, który musi wskazac osobę która wtedy kierowała. Jak nie potrafi ustalić kto kierował, to właściciel dostaje mandat. Co do motocykli, to mówił, że takie zdjęcia od przodu wyrzucają do kosza, bo ani rejestracji ani twarzy nie widać.
ALE!!!
Było to gdzieś ponad pół roku temu i wtedy ten chuj mówił, że przepisy mają sie niby zmienić i że będą fotoradary robiące fotki od tyłu i chyba nie będzie potrzebna twarz. Czy się przepisy zmieniły - nie wiem. Wiem jedno - jeśli nie pokażą mi fotki z moim numerem rejestracyjnym to mogą mnie cmoknoć w fifona (i tak mówił też ten officer - czy jakiś tam inny chuj) ;-)
zmartwie Was w Polsce są juz fotoradary robiące fotki od tyłu na tzw "odjazd" :nono:
Ordi wszystkie fotoradary których u nas używają moga bez najmniejszego problemu walić foty z tyłu- poprostu przestawiają w nich "coś tam" i robią foty pojazdom oddalającym sie.
U nas jakoś w drugeij połowie wakacji jeden z radarów stojacych na stałe przy jednej z głównych ulic odwrócili ale tym razem nie jak zwykle na przeciwny kierunek ale dodatkowo tak żeby walił foty od tyłu.
W sumie nie słyszałem żeby ktoś z motocyklistów dostał na nim kwita ale wszyscy coby nie ryzykowac sie tam raczej pilnują.
Generalnie z ta twarzą i jej widocznością to róznie mówią.
Prawnikiem nei jestem więc namieszać nie chce ale wiem że jest tak jak ci pies mówił obowiązek wskazania osoby która jechała jeśli nie widać twarzy.
Nie powiedział ci tylko jednak że jeśli idziesz na komende to jesteś przesłuchiwany wg. normalnej procedury.
Albo jako świadek albo jako podejrzany.
Zdaje sie jako podejrzany masz prawo odmówić składania zeznań i mogą ci naskoczyć.
Jeśli pytają cie jako swiadka masz inną opcje(w sumie działa też jak przesłuchują cie jako podejrzanego)- masz OBOWIĄZEK świadczyć TYLKO I WYŁACZNIE PRAWDE a skoro pytaja sie kto jechał twom autem(motorem) miesiac czy dwa temu to masz prawo nie pamiętać. A skoro nie pamietasz, nie jesteś pewien to z racji że masz obowiazek mówic tylko prawde możesz nie powiedzieć nic bo przeciez nie chcesz wymyślać i kłamac a nie pamiętasz, nie wiesz!
Słyszałem że dużo ludzi w ten sposób sie tłumaczy i to skutecznie.
Wiekszość tego typu spraw podobno ląduje od razu w koszu bo są umażane a w sądzie(bo zapewne wielu polcjantów tym bedie grozić... w sumie 90% ludzi na hasło sąd potulnieje i przyznaje sie do winy...) jest dokładnei ta sama histroria, ta sama gadka i taki sam finał(umożenie z braku dowodów).
To oni muszą udowodnić ci wine i znaleźc winnego nie ty.
Tak samo jest z parkingowymi(w wiekszosci miast jest ta plaga).
Jak mandat nie jest od straży miejskiej albo policji(tylko od tych parkingowych nie wiadomo skąd) mogą cmoknąc was w zadek. Pisza mandat na samochód to niech sobie samochód płaci- ty nic nie podpisujesz więc mogą naskoczyć. Dlatego straż miejska zakłada blokadyżeby spotkać sie z właściielem koło auta i żeby podpisał mandat przyznajac sie do winy.
Znam ludzi któzy maja po ok.1000zł w niezapłaconych mandatach za parkowanie(sam twż nie jesetem świety) i mimo upływu miesięcy a nawet lat poza straszeniem komornikiem nie wiel mogą wskurac...
:mrgreen: dzieki Spidi... :mrgreen:
dzieki twoim poradom co do lania i srania na prawo moj poziom hartkoru powinien pójsc w góre o jakies 10 punktów...
nie ma to jak porada od starszego stazem...oby takich wiecej
:hwdp: :hwdp: :hwdp: :hwdp: :hwdp:
Spidi dobrze prawi (jak zawsze - w koncu bystry chlopak :) :) :)
mysle ze jak nie widac twarzy to mozna sie wywinac , tylko czasami nie warto bo dorwa Cie potem nawet w aucie i dojebia za wszystko :)
"przepis na radar" jest tutaj (kiedys zreszta byl juz na forum)
http://www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/moto/moto/art/2006/0
najbardziej podoba mi sie wizja jak sie glina pyta czy to nasze auto na zdjeciu to mowimy "to jest taki sam samochod i ma takie same nr rej, ale nie wiem czy to moj czy ktos uzywa moich tablic:) - prosze pokazac co jest w srodku to poznam :) " - hehe mysle ze robiac z siebie debila zapedzimy kazdy sad do punktu w ktrym bedzie juz tylko mogl "umorzyc postepowanie z powodu braku dowodow"...
tylko kto lubi sie po sadach ciagac...
W Człuchowie oraz o czym się przekonałem dwa tygodnie temu w Białym Borze jest fotoradar robiący zdjęcia z tyłu. Może i można by coś wywalczyć, że nie widać twarzy, ale wydaje mi sie, że dla 200 czy ileś tam nie opłaca się włóczyć po sadach.
Obsługujący te radary są na tyle upierdliwi, że wysyłają mandaty nawet do niemiec.
Obsługujący te radary są na tyle upierdliwi, że wysyłają mandaty nawet do niemiec
Powiem wiecej, do stanow rowniez.
a nam piznelo fote w austrii wypozyczonem auem (niestety na moje nazwisko- ale nie ja jechalem)...
sprinterem jakies 150 po autostradzie... bedzie lipa z tego?
kurwa w koszta sie wliczy :P
a nam piznelo fote w austrii wypozyczonem auem (niestety na moje nazwisko- ale nie ja jechalem)...
kurwa w koszta sie wliczy :P
moj Wujek mial tak w Niemczech tylko ze swoim samochodem i mandat przyszedl po 1.5roku
Ojciec dostal mandat z polski po 3 latach :lol2:
Gadu gadu o fotoradarach. Nie zapraszam do nas , tutaj jest fotoradar robiacy fotki z tylu i dla motocyklistow tez przychodza zdjecia. Znajomy dostal i zaplacil, tak wiec trzeba miec sie na bacznosci :twisted:
prawda jest taka że 80% ludzi jak słyszy hasło "Sąd" odpuszcza dalszą polemika z polcijantami i dalszą walke o niezapłacenie i przynaje sie do winy...
Fakt- za 100 czy 200 zł ciągac sie po sądach chyba nikt normlany by nie chciał chyba że akurat tylko brakowałoby mu do straty prawka- wtedy to co innego. Ale w przypadku więszych mandatów można spróbować...
Z jakis rok temu koleżka dostał kwita- prawie 150 na 50 czy 60... :lol:
Poszedł zdygany na komende ale okazało sie że nie widać twarzy no i pytają kto jechał... a on od razu odetchnął z ulgą i... yyy moja babcia, czasem pożyczam jej autko na zakupy(nowy mietek SL 500)...
Babcia w sumie i tak już nie prowadzi zupełnie samochodów wiec 10pkt na koncie nie robi różnicy. ;-)
I faktycznie przyprowadził babcie, babcia sie przyznała dostała maxymalny mandat za prędkośc i nagane słowną od policjantów ale patrzyli na nią jak na kosmitke- w sumie rzadki widok babcia w SLu.
nie chce robic syfu i zakladac nowego tematu dlatego podepne sie tutaj. Nie wiecie moze jak to jest z prowadzeniem motocykla bez prawa jazdy dopuki nie mam skonczone 17 lat to wiem ze nic nie moga zrobic bo nie jestem pelnoletni i nie odpowiadam przed sadem w zwiazku z tym nie moga mnie ukarac ale jak mam 17 lat skonczone to jak mnie zlapia to jak sie wykrecic potem na palach, wolalbym nie uciekac bo wiem ze jak zaczne spierdalac to sie gdzies nadzieje bo gowno ze mnie nie kierowca dlatego wole sie zatrzymac i cos sciemniac tylko co im mowic??
Moga , jak nie masz 17 to stajesz przed sądem rodzinnym nawet jak za gggggłosno zasrasz w miejscu publicznym, poprostu nie odpowiadasz przed sadem grodzkim ! Co do fotoradarów ,to tzw..organy musza ci udowodnic wine a nie odwrotnie ,a w zwiazku z tym ,ze fotki z tyłu robi zajebiscie mało fotoradarów , a zdjęcia sa czarno białe i raczej słabej jakosci to udowodnienie motocykliscie ,ze to on jest na focie jest trudne .To ,ze ktos ma moto i kombinezon "podobny " do twojego ..... to jeszcze kurwa o niczym nie swiadczy !!! :weed:
kurwa w koszta sie wliczy :P W Polsce sprawca wykroczenia musi byc ukarany w ciagu 12 m-cy,potem to juz luzik ....do "koszalina" przedawnienie ,ale na zachodzie to nie wiem . Ja mam chyba z 10 kwitków zza szyby z Sopotu - strefa płatnego parkowania ... i nawet ponaglenia do zaplaty przestali przysyłac ! :-F
Dziś miałem kontrole (autem) pytałem kmiotów o fotoradary - jeden znał się jak kot na gwiazdach a drugi zaczął się mądrować i powiedział, że jak fotoradar zrobi ci fote to podstawą do oskarżenia rejestracja pojazdu ( w tym przypadku moto) na dodatek musi być całokowicie widoczna jeśli zdjęcie będzie coś nie tak połowa cyfry lub litery itd nic nie mogą zrobić. Ubiór kolor motoru marka gówno się liczą - mandat przychodzi do właściciela pojazdu i on ma 7 dni na wskazanie kto prowadził jeśli nie powie mandat spływa na niego oraz ewentualne punkty karne.
Co do fotoradarów-mało jest takich co robią zdjęcia z tyłu(są zbyt drogie a mandaty głównie przeznaczone są dla kierujących autami - nas mendy łapią dla przyjemności :)! Jest mała możliwość, że na wąskiej drodze radar jest ustawiony na pas ruchu przeciwległy do kierunku twojej jazdy i wtedy jak go miniesz może cyknąc ci fote ktora bedzie od tyłu - oglądałem program TOP GEAR - sprawdzali kolesie radar i jakoś było tak że jak lecisz ponad 305km/h to radar nie pstryknie ci foty wiec rozwiązanie jest proste, żeby nie dać sie sfotografować :) hehehe
przy 275 chyba juz radar nie zlapie cie
no i już wiadomo ile trzeba jeździć 8-)
Jak mierzyli to suszara tylko maksymalnie 207 pokazuje. A ja takiej predkosci GS'em nie osiagne i co tera :weed: A fotoradary to roznie nie ktore przy 245 juz nie biora
Jak mierzyli to suszara tylko maksymalnie 207 pokazuje. A ja takiej predkosci GS'em nie osiagne i co tera :weed: A fotoradary to roznie nie ktore przy 245 juz nie biora
Sprzedaj GS'a i kup motocykl
w O-ce mamy slabe fotoradary chyba bo kules jecha dokladnie chyba 156km/h i juz przod byl troche uciety...
Kiedys byla ta fota na forum
Ty a GS to nie motocykl?? Masz starego ZZR'a ciezkiego jak lokomotywa i kozaczysz :ave:
Ty a GS to nie motocykl?? Masz starego ZZR'a ciezkiego jak lokomotywa i kozaczysz :ave:
Dobrze ze ciezki, lubie ciezary :)
A tak poza tym to sie tak nie napinaj od samego poczatku. Taki tu klimat na SP wiec wyluzuj :)
tylko Magnesion ma 100 kucy w ciezkim sprzecie a ty 50 lekkim motorowerze. do tego Mag to spoko koles a ciebie nikt nie zna... kozaczysz czy mi sie wydaje :co: :mrgreen:
Czy ja kozacze? Bronie swoich racji. GS jest wspanialym sprzetem na poczatek, jestem ciekaw na czym wy jezdziliscie jezeli chodzi o pierwszy sprzet. Co prawda chce go sprzedac bo chce cos wiekszego ale GS sam w sobie nie jest zły!! Pozdro Chlopacy :ave:
Jeszcze jedno 50KM w motorowerze musi nie zle zamiatac :weed:
Czy ja kozacze? Bronie swoich racji. GS jest wspanialym sprzetem na poczatek, jestem ciekaw na czym wy jezdziliscie jezeli chodzi o pierwszy sprzet. Co prawda chce go sprzedac bo chce cos wiekszego ale GS sam w sobie nie jest zły!! Pozdro Chlopacy :ave:
Jeszcze jedno 50KM w motorowerze musi nie zle zamiatac :weed:
nie liczac motorynki jezdzilem sradem 600, dopoki sie nie skonczyl. a czepiles sie zartu o gs - tutaj kazdy zartuje sobie z o wiele sympatyczniejszych sprzetow.. i tez majacych wartosc sentymentalna :lol2:
aaa i chlopacy sa w agencjach. my jestesmy te.. no.. mlode wilcy.
z tą prędkoscią co sie jezdzie ,:D:D to wątpie czy te radary zrobią fote...
na pewno dostali kase z ue na te radary,zamiast robic nowet drogi.. blachary w tym sejmie jedne i tyle!!!!!!!
fafi kim ty do kurwy nędzy jesteś
??? czemu sie ne przedstawiłeś?
Wszystkie te Wasze teorie ziarno prawdy mają ale chętnie zobaczyłbym te tłumaczenia, że "to nie ja" albo nie pamiętam komu pożyczyłem auto - psy znają je już na pamięć.
Podstawa prawna jest faktycznie taka:
jak fotoradar zrobi ci fote to podstawą do oskarżenia rejestracja pojazdu ( w tym przypadku moto) na dodatek musi być całokowicie widoczna jeśli zdjęcie będzie coś nie tak połowa cyfry lub litery itd nic nie mogą zrobić. Ubiór kolor motoru marka gówno się liczą - mandat przychodzi do właściciela pojazdu i on ma 7 dni na wskazanie kto prowadził jeśli nie powie mandat spływa na niego oraz ewentualne punkty karne.
Jeśli mówisz, że pojazd prowadził ktoś inny -MUSISZ- podać jego dane. Ostatnio spędziłem godzinę na komendzie bo koleś wstawił mi gadkę, że oskarży mnie o składanie fałszywych zeznań (podałem dane kogoś z zza granicy). Mówię mu grzecznie - w takim razie proszę pisać wniosek do sądu grodzkiego - koleś strzelił rybę i skończyło się umożeniem.
Jedyne rozwiązanie to spokojnie i bez pyskówek podać dane kogoś zza granicy i mieć dobrą historyjkę, której trzeba się trzymać. Żaden rozsądny pies nie skieruje tego do sądu bo na sprawie (oczywiście jak nie dacie się zbić z tropu), żaden sędzia nie wyda nawet 100zł wyroku bez podstawy prawnej.
Życzę sukcesów ;)
Pewien znajomy przeglądający lecz nie zarejestrowany forum napisał mi na GG żebym Wam to tutaj wkleił:
"tak czytam na stuntpoland watek o fotoradarach. mozesz chlopakom napisac, ze teoretycznie jak fotka jest zrobiona z przodu i nie widac twarzy, to wladza nie moze czegos takiego wyslac (teoretycznie - mieszkamy w PL i tu wszystko wolno). to raz. dwa - jak dostajesz fotke z niewyrazna geba kierowcy, zglasza sie wlasciciel auta na komende (badz odsyla oswiadczenie) i teraz taki myk - jak powiesz, ze nie pamietasz (bo nikt nie moze ci kazac pamietac co robiles wczoraj), to dostajesz jako wlasciciel mandat bez punktow za niewskazanie. to, ze masz slaba pamiec ci nie pomoze. dostajesz mandat za niewskazanie i tyle. w sumie jesli jest niewyrazna geba, to jedyna wymowka, dzieki ktorej nie zaplacisz mandatu to granie jana, ze nie pamietasz kto jechal, ale mogl to byc np hans nielsen zamieszkaly w dortmundzie, erik von jungingen zam. chemnitz, christian kohl zam. essen i wymieniasz tak 15 osob. nikt tego nie sprawdzi, bo gra nie warta swieczki. jeden list wysylany w PL kosztuje bodajze 5,70 ( tak bylo jak bylem na stazu u miejskich, teraz pewnie wiecej). takze do niemiec z pewnoscia jest duzo wiecej, a musieli by wyslac formularz do 15 cudzoziemcow, czyli pewnie sama korespondencja przewyzszyla by kwote mandatu. ewentualnie jeszcze jak masz dobry uklad z listonoszem i psami, to moga umorzyc sprawe w zwiazku z niemozliwoscia dostarczenia korespondencji. w skrocie - przychodzi listonosz, ciebie nie ma w domu, a pozostali domownicy nie sa upowaznieni do odbierania twojej korespondencji. poczta zwraca list na komende w zwiazku z niemozliwoscia dostarczenia ci korespondencji. wtedy list jest wysylany kolejny raz do ciebie, badz na komende policji wlasciwa twojemu miejscu zamieszkania i policja ci dostaczy liscik. co do fotek robionych od tylu - w tym wypadku nie musi byc widoczna geba kierowcy. w ogole u nas sie zastanawiali, czy nie ustawic radaru tak, zeby robil zdjecia tylko z tylu, bo strasznie duzo fotek wychodzila niewyraznie i za duzo uzerania sie bylo z ludzmi. ktos tam napisal, ze gdzies stoi radar i fotki wysylaja nawet do niemiec czy usa. gowno prawda. nie wierze w to. za duze koszty. policja, czy straz miejska nie bedzie dokladac do mandatow ze swojej kasy. u nas tak bylo ze starymi fotami, jak jeszcze na poczatku pstrykali za byle jakie przekroczenie. wystawiali mandat na 50zl, a 66zl z kazdego mandatu idzie do firmy, ktora wynajela fotoradar gminie kozuchow (oczywiscie wszedzie ta suma zalezy od umowy, jaka gmina/policja podpisze z dana firma). co do scigania wykroczen - maja 30 dni na wystawienie mandatu, potem teoretycznie kazda sprawa powinna byc kierowana do sadu. w praktyce nie chce sie nikomu sporzadzac wnioskow o ukaranie do sadu grodzkiego, bo to naprawde duzo roboty, dlatego wystawiaja mandat, niby na twoja prosbe. oczywiscie jesli nie uda im sie scignac cie przed uplywem roku, to sprawa sie przedawnia. totez nie wierze w slowa goscia, ktory napisal, ze jego ojciec dostal mandat za wykroczenie popelnione 3 lata wstecz (chyba, ze popelnil przestepstwo, ale wtedy to chyba sprawa w sadzie i kara grzywny, lata do odsiedzenia itp,itd.) jesli jest fota od przodu i widac gebe, to sie nie wywiniesz. punkty, ktore sa przypisane do danego wykroczenia zeruja sie po roku od zrobienia zdjecia, nie od momentu wypisania mandatu. czyli np jak raczkowi pisalem mandat w grudniu, a fota byla zrobiona we wrzesniu, to pkt kasuja sie we wrzesniu, nie w grudniu. generalnie to chyba wszystko na ta chwile z tego co pamietam ze stazu w strarzy miejskiej :] "
Tyle Frugo miał do powiedzenia, nasiedział się chłop w tej straży wiejskiej więc chyba wie co gada ;)
Może ma racje, ale mandat który widziałem w niemczech był czarno na białym. Tzn. zdjęcie też czarnobiałe, auto zarejestrowane w niemczech, a mandat wystawiony przez strażmiejską z Człuchowa.
MAD MIKE nie calkiem jest tak jak mowisz....
jesli maja ten radar rozstawiany z fleszem i go ustawia "od tylu" zeby cykal fotki to na bank piznie zdjecie i wlasciciel bedzie placil (lub tego co ma prawko na moto i powie ze jechal )....
wiec przejabane mamy i my.... niestety:o_O:
kumpel dostał mandat od straży miejskiej a że dziany kolo i dobrego papuge ma u siebie w firmie(coprawda do innych spraw ale apuga to papuga i tak czy siak robi dlaniego...)to poszedł z nim i z miejsca załatwił sprawe... nawet nie próbowali zasłaniać sie sądem bo wiedzieli że sa na zgóry przegranej pozycji.
Teraz jeśli dadza to Policji i policja będzie wystepowała o ukarnie to prawnik mówi że bedzie cięzko sie wybronić ale też wcale nie jest powiedziane że to nie wykonalne...
Czy ja kozacze? Bronie swoich racji.
Racja jest jak dupa - każdy ma swoją :D
W kwestii fotoradarów, u nas w Olsztynie przez jakiś czas, wszystkie fotoradary były ustawione tak, że pstrykały w plecy :(
Ale mam w samochodzie antyradar od 2 miesięcy, i dopiero tydzień temu tarafiłem AKTYWNY fotoradar. Bo przecież jak skrzynka stoi, to nie znaczy, że radar w środku jest(jeżdżę dość dużo). POza tym, w samym Olsztynie są 3 atrapy fotoradarów, i wogóle nie można tam zainstalować takiego urządzenia (różnią się drobnymi szczegółami, i nie był kopany do nich kabel zasilający).W okolicach Olsztyna naliczyłem 5 czy 6 takich atrap :)
A jak na moto, by mi pstryknęło z przodu , za chuja bym takiego mandatu nie przyjął, na podstawie malowania, czy kombinezonu :P
Jak jedziemy puszka to problem jest mniejszy... Wystarczy cb'k i chuj... Gorzej sprawa wyglada na moto. Na bank bym nie przyjal zdjecia na moto robione od przodu :/ Od tylu moze i bym przyjal ale dla podbudowania wlasnego EGO bym chujow zjebal i tyle :okay:
No i dla mnie to straz miejsca ma pilnowac zeby kurwa psy nie biegaly po miesice bez kaganca i zeby 11 latkowie nie chlali po sklepem, reszte powinni miec w dupie! OD mandatow jest kurwa POLICJA! :/
ja znowu slyszalem ze psy jak nie moga zlapac na radar lub cos w tym stylu to opisuja moto i potem dochodza do kolesia po kolorze moto skory kasku itd a co do fotoradarow to mam wujaka co jechal ciezarowka ktora nie osiaga wiecej niz 100 km/h i mu pszyslo zdjecie ze jechal 190km/h ;] sie wkurwil zrobil jazde;] ii mandat wycofali ;] a fotoradary nie lapia juz powyzej 200 km/h
ja znowu slyszalem ze psy jak nie moga zlapac na radar lub cos w tym stylu to opisuja moto i potem dochodza do kolesia po kolorze moto skory
jassssne:twisted:
ja znowu slyszalem ze psy jak nie moga zlapac na radar lub cos w tym stylu to opisuja moto i potem dochodza do kolesia po kolorze moto skory kasku itd a co do fotoradarow to mam wujaka co jechal ciezarowka ktora nie osiaga wiecej niz 100 km/h i mu pszyslo zdjecie ze jechal 190km/h ;] sie wkurwil zrobil jazde;] ii mandat wycofali ;] a fotoradary nie lapia juz powyzej 200 km/h
W stanach chyba zlapali kolesia w jakims SUVie na kamerce jak jechal 1200 km/h:lol3: Oficjalnie najszybszy samochod dopuszczony do ruchu?:lol3:
Z tego co mi wiadomo to fotoradary że to określę stacjonarne wychwytują prędkości do 205 km/h więc jeśli będziesz śmigał 210 km/h to nie ma się czym martwić:fucku:
nieprawda, u nas pies mówił, że mają fotke kolesia na moto trzśniętego z grubo ponad 2oma paczkamina blacie
stare radary faktyzcnie lizcyly do 200 ale przeciez to nie jest jeden model radaru i nie wiesz czy ma 5 lat czy wczoraj go odebrali i jest nowy i "200odporny"...
gadacie o tych radarach jak ludzie o motocyklach.. jakby istnialy tylko R1 i harley bo wiecej ludzie nie rozrozniaja a wy "RADAR" i "fotoradar".
pewnie prawie kazdy jest inny i jak kazde urzedzenie sa roznie wyskalowane i maja jakies zakresy pracy...
[EDIT]
a poza tym Speedo to sie nie przedstawiles a napisales juz 6 postów, do tego o dupie maryny...
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/407251,fotoradary_nieczytelne_zdjecie_wyklucza_man dat.html
majkel-X11
19-03-10, 14:10
w Człuchowie moj ojciec dostal juz ze 3 zdiecia w tym jedno z tyłu. samochod jest zarejestrowany na moja matke ale na fotach z przodu ewidentnie morde ojca widac. wczesniej jak pisalismy ze nie wiemy kto prowadzil to bez punktow bylo np 300 zł dla wlasciciela. ostatnio po 2 ponagleniach bez naszej odpowiedzi przyszlo trzecie ze jako iz matka nie chce podac sprawcy dostaje mandat 100 zl i brak punktow. wiec to chyba najlepsza opcja -przeczekac. potem poprostu zaplacic to co na koncu przyjdzie zeby po sądach sie nie szlajać.
Dziś w radiu mówili, że wcale nie musisz dostać mandatu jak nie wiadomo kto prowadzi. Kilka osób się juz odwołało i mandat został anulowany. Nie musisz wiedzieć kto w danym dniu jechał Twoim samochodem.
Dziś w radiu mówili, że wcale nie musisz dostać mandatu jak nie wiadomo kto prowadzi. Kilka osób się juz odwołało i mandat został anulowany. Nie musisz wiedzieć kto w danym dniu jechał Twoim samochodem.
Czyli jak Ci ukradną furę to Ci MUSZĄ oddać samolot?
ke? o czym Ty Kuba do mnie rozmawiasz?
Paliłeś dziś może papierosy i miały dziwny smak?
a może to mi ktoś coś podał w pracy?
.... te głosy.... wszędzie słyszę jakieś szepty, szmery, czasem orkiestrę.
i potem znowu ta niezręczna cisza :( :aaaa:
Najważniejsze ze my wiemy o co chodzi :twisted:
To jest własnie tradycja :D
Najważniejsze ze my wiemy o co chodzi :twisted:
To jest własnie tradycja :D
Taka nowa świecka tradycja,nawet....... :D
a na serio to teraz jak zrobi zdjęcie od tyłu(gdzie widać rejstracje) na moto to można mieć wyjebane??
ke? o czym Ty Kuba do mnie rozmawiasz?
Paliłeś dziś może papierosy i miały dziwny smak?
a może to mi ktoś coś podał w pracy?
:( :aaaa:
w życiu.....
http://trololololololololololo.com/