Zobacz pełną wersję : Co dalej ??? Jak zarejestrowac?
Witam ponownie,
Mam kilka pytań odnośnie moto z usa - sprowadziłęm moją R6 - vat i cło opłaciłem na celnym - moto juz w domu od 2 tyg - jaka jest dalasza droga do rejestracji mojej ksieżniczki?
1. Zastanawiam się ile mam czasu na zarejestrowanie moto i czy wogole jest jakiś czas - zasadniczo nie dam rady pojezdzic jeszcze w tym roku wiec nie wiem czy warto go rejestrowac i placic OC na marne.
2. gdzie mam isć - krok po kroku zeby nie zagubić sie w polskiej biurokracji?
dzieki i pozdro
Witam ponownie,
Mam kilka pytań odnośnie moto z usa - sprowadziłęm moją R6 - vat i cło opłaciłem na celnym - moto juz w domu od 2 tyg - jaka jest dalasza droga do rejestracji mojej ksieżniczki?
1. Zastanawiam się ile mam czasu na zarejestrowanie moto i czy wogole jest jakiś czas - zasadniczo nie dam rady pojezdzic jeszcze w tym roku wiec nie wiem czy warto go rejestrowac i placic OC na marne.
2. gdzie mam isć - krok po kroku zeby nie zagubić sie w polskiej biurokracji?
dzieki i pozdro
-tlumaczenia dokumentow (ok.120pln)
-skarbowka (ok.160pln)
-przeglad techniczny (ok.120pln)
-rejestracja (nie pamietam)
Wszystko zrob jak najszybciej.
spoko.
dzięki cygan i pozdro
-skarbowka (ok.160pln)
teraz jest 155 pln a od stycznie 175pln wzrasta
Zdaje mi sie ale nie jestem pewny, że jak masz vat zapłacony to nie płacisz tego w urzędzie skarbowym, bo składasz inny papier.
jak ma fakture to chyba skarbówki nie trzeba-przynajmniej ja nie płaciłem i zarejestrowałem jak sprowadziłęm 9tke
a kto wie jak to wyglonda jak sie sciagnie moto z wloszech?
a kto wie jak to wyglonda jak sie sciagnie moto z wloszech?
To bardzo skomplikowana procedura i mniej więcej wygląda tak
-tlumaczenia dokumentow (ok.120pln)
-skarbowka (ok.160pln)
-przeglad techniczny (ok.120pln)
-rejestracja (nie pamietam)
Wszystko zrob jak najszybciej.
z włoch chyba...
chuj to jedno i tak wiadomo o co chodzi....
teoretycznie po 30 dniach waznosc umowy wygasa...
ale w urzedach z reguly nie zwracaja na to uwagi
mozna tez napisac "nowa" umowe ;)
i jest tez taki przepis ze sprzedajac w ciagu 30 dni musi zglosic zbycie (sprzedaz, jak zwal tak zwal) pojazdu a kupujacy nabycie
aleo to tylko teoretyka :F
R6 - vat i cło opłaciłem na celnym
a ile Cie to kosztowało??pytam bo moze na wiosne tez bede chcial cos do PL przywiesc ;-)
to musze to zalatwic - ale glupota jest patrzenie na date na umowie - kupilem go w usa i tam jest data 15.paz po miesiacu dopiero moto wyslalem do polski i po 5 tyg doszedl wiec i tak mumowa bylaby nie wazna - qrwa najgorsze to jest to ze sie przeprowadzilem i do chaty mam 250km i pewnie bede musial tam do skarbowki jechac i do urzedu zeby moj skarb zajerestrowac - bo przeglad i tlumaczenie do chyba obojetnie gdzie zrobie ?!!!
mam pytanko jesli kupilem moto na fakture to nie musze placic wzbogacenia ale czy wogole musze isc do skarbowki pokazywac im ta fakture czy poprostu zlewam to
i mam pytanie z rejestracja bo jak mam teraz zrobic kurde 1 przeglad kurcze rozebralem cale moto czy jak wezme sie za rejestracje po nowym roku to cos sie stanie ??
do Gresus - co do pierwszego pytania to chyba jestes zwolniony z opłaty skarbowej.
odnośnie drugiej to jestem w troche podobnej sytuacji bo reszta cześi do mojego sprzetu z usa jeszcze nie doszla wiec jak pojade na przeglad to bez kierunkow lamp i nie przejdzie - wiec albo lekko sie komuś łapkę posmaruje albo tzreba bedzie poczekać ale cygan mi radził, żebym to zrobił jak najszybciej - qrwa
yooo...
to ze jestem zwolniony to wiem ale czy musze isc ich informowac ze kupilem moto czy poprostu to olewam
tez jestem w takiej sytuacji brak lusterek kierunkow :/
do Gresus
jutro zaczynam działać w tej sprawie wiec czegokolwiek sie dowiem dam ci ziomek znac a ze skarbówka to nie mam pojęcia w zaszadzie lepiej tam idz i sie dowiedz bo jak ci wpierdola pojeby jakąś kare to bedzie lipa a tak stracisz tylko 20min
to ze jestem zwolniony to wiem ale czy musze isc ich informowac ze kupilem moto czy poprostu to olewam
tez jestem w takiej sytuacji brak lusterek kierunkow :/ Jestes zwolniony z oplaty skarbowej, olewasz 8-)
ja zawsze rejestrowalem po terminie i nigdy nie bylo problemow, gdyz prawodawca nie ustanowil zadnych kar za spoznienie
ja od lipca nie zarejestrowalem mnawet skarbowego nie zaplacilem ale mam kolezanke i obliczyla mi ze kare zaplace jakies 3 zl wiec luz a r6 nie wyrejstrowalem do dzis a to prawie 2 lata
kiedys skarbowka straszyla ze bedzie scigac za nie placenie OC i nie robienie przegladow
ale pewnie chuja z tego zrobili...
Moj simson juz 3 rok stoi w grazu na dowodzie tymczasowym i nic ...
r6 nie wyrejstrowalem do dzis a to prawie 2 lata
moj Ojciec kiedys mial Tarpana(niezla fura dupeczki sie jaraly tylko szkoda ze wtedy nie bylem starszy :lol: )to bylo jakies 4 lata temu....jak to Polskie pickupy czasem sie psuly i tak bylo tym razem.Kupil Tata W123T(tym to sie boje smigac laski to pod kola sie rzucaja jak zobacza ta rdzawa strzale :lol:) i tarpan mial byc do remontu ale tak zchodzilo wiec zeby nie placi Ojciec poszedl do ubezpieczalni i powiedzial ze nie ma pieniedzy a samochodu nikt nie chce kupic to zeby nie przysylali nic bo i tak nie zaplaci.Silnik sprzedalem,pozniej reszte a z ubezpieczalin ani innego gowna nic nie przychodzi.......chyba bedzie dobrze :?: :-]
Teoretycznie macie 14 dni aby się zgłosić do skarbowego a 30 dni na zgłoszenie do wydziału komunikacji zakupionego sprzętu. Ale to tylko teoria nikt cię nie zabije jeśli się w tym terminie nie wyrobisz tylko skarbowy naliczy sobie odsetki za zwłokę :)
Czyli ja mogę olać rejestrace narazie bo do skarbówki chodzić nie muszę (mot z usa) tylko się zastanawiam jak jutro pójdę zrobić tłumaczenia, szybko przegląd i może tablice bym dostał jeszcze przed śniegiem polatałbym troche :)
ja rejestrowac poszedlem po 2 miesiacach od zakupu nawet babka nie spojrzala na date na fakturce wiec nie ma z tym problemu moze ze sie znajdzie idiotka
rejestrowal ktos jakis pojazd z zagranicy powiedzcie mi czy on zabieraja ten ceritfiate of titlle albo brif ???????