PDA

Zobacz pełną wersję : Co dalej ??? Jak zarejestrowac?

xxsliwaxx
26-11-06, 10:20
Witam ponownie,
Mam kilka pytań odnośnie moto z usa - sprowadziłęm moją R6 - vat i cło opłaciłem na celnym - moto juz w domu od 2 tyg - jaka jest dalasza droga do rejestracji mojej ksieżniczki?
1. Zastanawiam się ile mam czasu na zarejestrowanie moto i czy wogole jest jakiś czas - zasadniczo nie dam rady pojezdzic jeszcze w tym roku wiec nie wiem czy warto go rejestrowac i placic OC na marne.

2. gdzie mam isć - krok po kroku zeby nie zagubić sie w polskiej biurokracji?

dzieki i pozdro

cygan
26-11-06, 11:59
Witam ponownie,
Mam kilka pytań odnośnie moto z usa - sprowadziłęm moją R6 - vat i cło opłaciłem na celnym - moto juz w domu od 2 tyg - jaka jest dalasza droga do rejestracji mojej ksieżniczki?
1. Zastanawiam się ile mam czasu na zarejestrowanie moto i czy wogole jest jakiś czas - zasadniczo nie dam rady pojezdzic jeszcze w tym roku wiec nie wiem czy warto go rejestrowac i placic OC na marne.

2. gdzie mam isć - krok po kroku zeby nie zagubić sie w polskiej biurokracji?

dzieki i pozdro
-tlumaczenia dokumentow (ok.120pln)
-skarbowka (ok.160pln)
-przeglad techniczny (ok.120pln)
-rejestracja (nie pamietam)
Wszystko zrob jak najszybciej.

xxsliwaxx
26-11-06, 12:05
spoko.
dzięki cygan i pozdro

p.uzio
26-11-06, 12:16
-skarbowka (ok.160pln)
teraz jest 155 pln a od stycznie 175pln wzrasta

zajac
26-11-06, 13:10
Zdaje mi sie ale nie jestem pewny, że jak masz vat zapłacony to nie płacisz tego w urzędzie skarbowym, bo składasz inny papier.

Spidi
26-11-06, 13:13
jak ma fakture to chyba skarbówki nie trzeba-przynajmniej ja nie płaciłem i zarejestrowałem jak sprowadziłęm 9tke

kevin
26-11-06, 13:14
a kto wie jak to wyglonda jak sie sciagnie moto z wloszech?

Spidi
26-11-06, 13:15
z włoch chyba... :lol2:

zajac
26-11-06, 13:18
a kto wie jak to wyglonda jak sie sciagnie moto z wloszech?

To bardzo skomplikowana procedura i mniej więcej wygląda tak

-tlumaczenia dokumentow (ok.120pln)
-skarbowka (ok.160pln)
-przeglad techniczny (ok.120pln)
-rejestracja (nie pamietam)
Wszystko zrob jak najszybciej.

kevin
26-11-06, 13:45
z włoch chyba...

chuj to jedno i tak wiadomo o co chodzi....

Rogal
26-11-06, 17:07
teoretycznie po 30 dniach waznosc umowy wygasa...
ale w urzedach z reguly nie zwracaja na to uwagi
mozna tez napisac "nowa" umowe ;)
i jest tez taki przepis ze sprzedajac w ciagu 30 dni musi zglosic zbycie (sprzedaz, jak zwal tak zwal) pojazdu a kupujacy nabycie
aleo to tylko teoretyka :F

kondzik
26-11-06, 17:30
R6 - vat i cło opłaciłem na celnym

a ile Cie to kosztowało??pytam bo moze na wiosne tez bede chcial cos do PL przywiesc ;-)

xxsliwaxx
26-11-06, 17:32
to musze to zalatwic - ale glupota jest patrzenie na date na umowie - kupilem go w usa i tam jest data 15.paz po miesiacu dopiero moto wyslalem do polski i po 5 tyg doszedl wiec i tak mumowa bylaby nie wazna - qrwa najgorsze to jest to ze sie przeprowadzilem i do chaty mam 250km i pewnie bede musial tam do skarbowki jechac i do urzedu zeby moj skarb zajerestrowac - bo przeglad i tlumaczenie do chyba obojetnie gdzie zrobie ?!!!

Gresus
26-11-06, 17:40
mam pytanko jesli kupilem moto na fakture to nie musze placic wzbogacenia ale czy wogole musze isc do skarbowki pokazywac im ta fakture czy poprostu zlewam to
i mam pytanie z rejestracja bo jak mam teraz zrobic kurde 1 przeglad kurcze rozebralem cale moto czy jak wezme sie za rejestracje po nowym roku to cos sie stanie ??

xxsliwaxx
26-11-06, 17:50
do Gresus - co do pierwszego pytania to chyba jestes zwolniony z opłaty skarbowej.
odnośnie drugiej to jestem w troche podobnej sytuacji bo reszta cześi do mojego sprzetu z usa jeszcze nie doszla wiec jak pojade na przeglad to bez kierunkow lamp i nie przejdzie - wiec albo lekko sie komuś łapkę posmaruje albo tzreba bedzie poczekać ale cygan mi radził, żebym to zrobił jak najszybciej - qrwa

yooo...

Gresus
26-11-06, 17:59
to ze jestem zwolniony to wiem ale czy musze isc ich informowac ze kupilem moto czy poprostu to olewam
tez jestem w takiej sytuacji brak lusterek kierunkow :/

xxsliwaxx
26-11-06, 18:05
do Gresus
jutro zaczynam działać w tej sprawie wiec czegokolwiek sie dowiem dam ci ziomek znac a ze skarbówka to nie mam pojęcia w zaszadzie lepiej tam idz i sie dowiedz bo jak ci wpierdola pojeby jakąś kare to bedzie lipa a tak stracisz tylko 20min

cygan
26-11-06, 23:11
to ze jestem zwolniony to wiem ale czy musze isc ich informowac ze kupilem moto czy poprostu to olewam
tez jestem w takiej sytuacji brak lusterek kierunkow :/ Jestes zwolniony z oplaty skarbowej, olewasz 8-)

ziuT
27-11-06, 16:01
ja zawsze rejestrowalem po terminie i nigdy nie bylo problemow, gdyz prawodawca nie ustanowil zadnych kar za spoznienie

p.uzio
27-11-06, 19:07
ja od lipca nie zarejestrowalem mnawet skarbowego nie zaplacilem ale mam kolezanke i obliczyla mi ze kare zaplace jakies 3 zl wiec luz a r6 nie wyrejstrowalem do dzis a to prawie 2 lata

Rogal
27-11-06, 19:45
kiedys skarbowka straszyla ze bedzie scigac za nie placenie OC i nie robienie przegladow
ale pewnie chuja z tego zrobili...
Moj simson juz 3 rok stoi w grazu na dowodzie tymczasowym i nic ...

kondzik
27-11-06, 20:57
r6 nie wyrejstrowalem do dzis a to prawie 2 lata

moj Ojciec kiedys mial Tarpana(niezla fura dupeczki sie jaraly tylko szkoda ze wtedy nie bylem starszy :lol: )to bylo jakies 4 lata temu....jak to Polskie pickupy czasem sie psuly i tak bylo tym razem.Kupil Tata W123T(tym to sie boje smigac laski to pod kola sie rzucaja jak zobacza ta rdzawa strzale :lol:) i tarpan mial byc do remontu ale tak zchodzilo wiec zeby nie placi Ojciec poszedl do ubezpieczalni i powiedzial ze nie ma pieniedzy a samochodu nikt nie chce kupic to zeby nie przysylali nic bo i tak nie zaplaci.Silnik sprzedalem,pozniej reszte a z ubezpieczalin ani innego gowna nic nie przychodzi.......chyba bedzie dobrze :?: :-]

puchał
29-11-06, 11:23
Teoretycznie macie 14 dni aby się zgłosić do skarbowego a 30 dni na zgłoszenie do wydziału komunikacji zakupionego sprzętu. Ale to tylko teoria nikt cię nie zabije jeśli się w tym terminie nie wyrobisz tylko skarbowy naliczy sobie odsetki za zwłokę :)

xxsliwaxx
29-11-06, 15:49
Czyli ja mogę olać rejestrace narazie bo do skarbówki chodzić nie muszę (mot z usa) tylko się zastanawiam jak jutro pójdę zrobić tłumaczenia, szybko przegląd i może tablice bym dostał jeszcze przed śniegiem polatałbym troche :)

Gresus
22-01-07, 11:21
ja rejestrowac poszedlem po 2 miesiacach od zakupu nawet babka nie spojrzala na date na fakturce wiec nie ma z tym problemu moze ze sie znajdzie idiotka

rejestrowal ktos jakis pojazd z zagranicy powiedzcie mi czy on zabieraja ten ceritfiate of titlle albo brif ???????