dziękuję za poradę i walimy na Mnkiego !!!!!!![]()
dziękuję za poradę i walimy na Mnkiego !!!!!!![]()
ks.viki
hey so anything you can do i can do better
and any chick you can screw i can get wetter
Muszę Wam powiedzieć, że ta seksowna pierwsza pomoc jest zajebista!
Jak będę miał jakieś szkolenia, to będę to pokazywał!
Uczcie się, bo mądrze prawią dziewczęta![]()
Homo sum! Humani nihil a me alienum puto!
K2B
Przyszedł nowy sezon i przykre okoliczności dzisiejszego dnia zmotywowały mnie do napisania kilku zdań na temat wypadków.
Kolejny raz chcę rozwiać mit pt. "Po pierwsze nie szkodzić"
Zapamiętajcie jedną prostą zasadę:
Ryzyko obrażeń kręgosłupa nie może być powodem odstąpienia od czynności ratowniczych!
Priorytetem zawsze jest zadbanie o tzw ABC czyli
A - airways czyli drożność dróg oddechowych
B - breath czyli zapewnienie odpowiedniej wentylacji płuc
C - circulation czyli krążenie
To są podstawy! Kręgosłup jest tu marginalny i osoby nie posiadające wykształcenia medycznego w ogóle nie powinny się nim interesować.
Oczywiście na tyle na ile to tylko możliwe powinniśmy minimalizować ruch poszkodowanego, ale najważniejsze jest utrzymanie podstawowych czynności życiowych!
Wybaczcie mi prostolinijność, ale co komuś po całym kręgosłupie jeśli udusi się krwią lub wymiocinami tylko dlatego, bo nikt nie chciał zaszkodzić.
Zrozumcie! Komuś kto nie oddycha nie da się bardziej zaszkodzić! Ta osoba umrze jeśli nie zajmiecie się tym co najważniejsze
W tym miejscu chciałbym pogratulować Vikiemu, Cyganowi i Kefirowi, którzy zachowali zimną krew i zrobili to co trzeba było zrobić!
Chłopak zmarł, ale możecie mieć chłopacy w pełni zasłużone poczucie, że zrobiliście wszystko co trzeba było i można było zrobić.
Oby więcej takich jak wy i oby mniej sytuacji, w których będziecie mogli się sprawdzić.
K2B
K2B
Zakładki społecznościowe