+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 33 1 2 3 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 326

Temat: Nawigacja, CB Radio itp. czyli przydatne gadżety do auta...

Moderator Avatar Spidi
    Ekipa
    BadBoyz
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Nawigacja, CB Radio itp. czyli przydatne gadżety do auta...

elo

jako że jestem zupełnie nie w temacie w tych kwestiach to pisze tutaj z nadzieją, że jest tu troche osób, które wiedzą cow trawie piszczy i będa mogły mi podpowiedzieć.

W niedalekiej(być moze nawe BARDZO! niedalekiej...) przyszłości planuje sie zaopatrzyć w wymienione wcześniej urządzonka.
    Ze wzgleu na typ pracy i lokalizacje będe bardz dużo śmigał samchodem i przez większą częśc czasu po terenach zupełnie mi obcych wiec chce szybko i sprawnie przemieszczać sie z punktu A do B bez zbędnego bładzenia i zachowac przy tym prawko...

Tak więc wszelkie rady mile widziane...
    Gdzie szukać? Czego szukać, na co zwracać uwage, ile kasy trzeba na to wydać itd. itp.!
    Nawigacja oczywiscie typu palm top czy coś w ten deseń. Fajnie byłoby gdyby kosztowało to to możliwie nie dużo i oprócz nawigacji działało jak na laptopa przystało czyli kalendarz itd. itp.
    Nie potrzebuje żeby to miało jakies aparaty fotograficzne, mp3, robiło loda i obiad... Czysto użytkowe podejście!

A co do CB to j.w. nie chce wydawac na to chuj wie ile to raz. Dwa napewno nie chce jakiejś wiegaśnej gibającej sie anteny- musi być sotosunkowo mała antena(żeby można było wrzuć ci do bagażnika i bez problemu) na magnes. Zasiegu nie usi mieć na 20km bo i po co- żeby zapytac gdzie stoją?

dawajcie co wiecie...

Zbanowany
    Motocykl
    R6R poszła w łąke
    Ekipa
    do picia
    Miasto
    LKR/kabaty

Domyślnie

jak macie jakies problemy z CB to stukac, qmpel siedzi w tym i ma pojescie o strojeniu itp.

Użytkownik Avatar RayTher
    Motocykl
    CBR1000RR Husaberg FC600
    Miasto
    Janowiec Wlkp

Domyślnie

cb radia: nie kupuj onwy ani niskich modeli alan'a - szumofony. dobrze lata president(uniden) i wyzsze modele alan
    antena magnesowka 1,5 metra starczy w zupelnosci

falcon600
    Niezarejestrowany

Domyślnie

spidi ja mam w sprinterze presidenta jonny 2 zajebista sprawa i zasięg do tego antena 1,5m i zasięg wyjebany jeżeli potrzebujesz coś z tego to wal ziomuś też w tym siedzi za wszystko płaciłem 500pln i nie narzekam

Moderator Avatar Ostan
    Motocykl
    Jak wszystkie geje - stunt machine
    Ekipa
    Wheelieholix
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jesli chodzi o CB to mam najprostrzego alana (Chyba 100) i daje rade, troche szumi, ale można skręcic i jest spoko za miastem (w mieście zawsze jest zasieka ) Antene mam magnesówkę ale dość długą . Taki zestaw (zapłaciłem ok 400 zł ) spokojnie się sprawdza , żeby się dowiedzieć o drogę , stojące pały itp. Z krótką anteną mozesz miec problem w lesitym górskim terenie i w mieście, a długa tez bez problemów do bagażnika wchodzi. Dodatkowo samochodzik wyposażyłem w antyradar, którym wyłapuje fotoradary, patrole z suszarką, i "mondeo" . I wtedy mogę bezpiecznie zapierdalać

POKONAŁEM ANOREKSJĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

FZR 4JH - sprzedaję na części - RUF AN

Dawca Avatar Fido
    Motocykl
    Cbr F2
    Miasto
    Elbląg/Gdańsk

Domyślnie

A co z opłatami za korzystanie z CB?
    Ojciec mi mówił, że kiedyś się za to płaciło. Teraz nic takiego nie ma? Mówię o legalnym użytkowaniu.

Dawca Avatar docent
    Motocykl
    F4i

Domyślnie

chyba już się nie płaci

Użytkownik Avatar Yuurei

Domyślnie

Palm i AutoMapa to wydatek ok. 1200-1800 zł. W tej cenie kupujesz przywoite PDA i na chwilę obecną najdokładniejszą mapę Polski. Większość "palmów" ma w tej chwili obiornik GPS typu SiRF III ale warto zwrócić na to uwagę czy ma na pewno Ja korzystam z Asusa 636 i nie narzekam. Niezłe są też Mio. Oczywiście jakieś Siemensy czy HP też z tym, że tam różnie bywa z cenami. Plusem Asusa jest to, że dostajesz do niego wszystko w zasadzie. Uchwyt do samochodu, futerał. W zasadzie dokupujesz tylko folię ochronną na ekranik i w drogę
    Z map możesz się też zastanowić nad iGo. Ludzie sobie chwalą z tym, że pokrycie Polski nie jest tak duże jak w AutoMapie. Z tym, że AM to taki produkt widmo. Coś się dzieje ale od dwóch lat nie było upgrade'u softu. Niby wersja 4.0 tuż tuż (ludzie testują już bety a sam producent twierdzi o wypuszczeniu nowej wersji na przełomie kwietnia-maja) ale tak jest od roku mniej więcej. iGo z kolei rozwija się szybko ale nie wiadomo kiedy będzie miał takie pokrycie jak AutoMapa. Więc jeśli zależy Ci na jak najdokładniejszych mapach naszego pięknego kraju to moim zdaniem na chwilę obecną tylko AM.

Dawca Avatar ZiMnY
    Motocykl
    fajny bo niebieski
    Ekipa
    Aggressive Group
    Miasto
    Oława

Domyślnie

Tanim rozwiązaniem nawigacji, chodź mało efektownym jest laptop (o ile posiadasz) i dokupienie do niego GPS-a coś w granicach 150 pln plus ladowarka samochodowa do laptopa. W sumie wiadomo laptopa nie dasz już do uchwytu ale na siedzeniu może leżeć, a jak włączysz nawijke w automapie to nawet możesz mieć zamkniętą klapkę w laptoku.

Świeżak Avatar Gonzo
    Motocykl
    w proszku
    Miasto
    Kożuchów

Domyślnie

W tamcie CB siedze od ladnego czasu i troche sie orientuje.Spidi - zasiegu 20km to generalnie na zadnej antenie nie osiagniesz, wszystko zalezy od warunkow pogodowych, od ksztaltu terenu, itd... W sumie moim rekoredm pomiedzy 2 samochodami to ponad 40 km ale to w srodku nocy, w sobote gdy praktycznie nic nie jezdzilo i eter byl czysty.Co do samego radia to tak jak ktos pisal.Nie kupuj Midlanda 100+, 199. Z daleka omijaj radia firmy Cobra.Najlepiej kup cos z TTi albo Unidena ale je wycofali z produkcji i ciezko jest je dostac albo jak juz sa to sie cenia.Mozesz tez myslec na Presidentem ale to te powyzej 400 PLN.Stara Onwa to praktycznie Midland 100+ takze tez sobie odpusc.Co do anteny jezeli chcesz nie za wielka i w dobrej kasie to celuj w Lemm'a 900 + do tego magnes o srednicy 16 cm - zdecydowanie da rade Nigdy, przenigdy nie kupuj anteny magnesowej Midland 18-244 - szkoda kasy i ogolnie nadaje sie do smietnika!Podczas kupowania anteny generalnie powinno sie sugerowac sila zysku podawana w dB ale niestety tak nie jest. Producenci podaja ze antena ktora ma zalozmy 1500mm posiada sile zysku rowna 7 dB ale tak nie jest! Zeby antena miala tak wysoka sile zysku musi miec minimum 7 metrow wysokosci takze parametry dB to jeden wielki MIT w przypadku anten mobilnych.Wroce jeszcze do radia. Jak masz malo kasy to za cos ponizej 300 PLN - Midland z1001 - mialem okazje pracowac na tym radio, calkiem przyjemne, posiada juz RF Gaina, fajna gruche i moge nawet powiedziec ze nie jest to szumofon jak Teraz cos do 400 PLN - zdecydowanie polecam Ci Midlanda 48, 48 + oraz 78. Zdecydowanie najlepsze radia z rodziny Midlanda! Troszke duze (48, 48+) ale naprawde sa dobre.Sam mam 100+ ale jakos zyje... Narazie odkladam kaske i chce sobie kupic cos co lata w DX'ach co by sie na wstegach pobawic i z francuzami pogadac

+ Odpowiedz na ten temat

Tagi dla tego tematu

Zakładki społecznościowe

Zakładki społecznościowe

Uprawnienia