-
Użytkownik
Witam
Wczoraj urwało mi pasek klinowy. Starałem się nie grzać autka turlałem od cpn do cpn bo akurat w miejscowości byłem. Niestety paska nie znalazłem a odpalaniem i gaszeniem akumulator padł. Przywieziono mi pasek ale autko nie chciało już zagadać. Wiec wziełem je na linke i jazda do domu. W czasie drogi z 2-3 razu spróbowałem czy odpali ale tak jak by paliło ale nie wchodziło na obroty, myśle aku padniete. Ładowałem aku całą noc wkładam i bus nie chce odpalić. Na holu tak jak by zaczynał chodzić ale wogóle nie wchodzi na obroty, po wciśnięciu sprzegła gaśnie, jak przełącze na gaz to tak jak by strzelał. W filtrze powietrza miałem troche jak by paliwa wczyściłem to wszystko ale nie pomogło. Paliwo jest, świece przeczyściłem iskra jest na 1 sprawdzałem, już sam nie wiem co się mogło stać czy coś walneło jak na holu próbowałem go odpalić
Będe wdzięczny za pomoc
-
Użytkownik
jak pasek napędzał też pompę wody to sprawdź ciśnienie sprężania, po takiej akcji mogła Ci uszczelka pod głowicą paść na skutek przegrzania, od holowania benzyniaka nie powinno się nic stać ale jak ciśnienie będzie dobre to pasek rozrządu sprawdź
-
Użytkownik
temeratura raczej duża nie była bo dosłownie na chwile odpalałem busa i zaraz gasiłem choć jak dzisiaj próbowałem odpalić na hol to raz kontrolka od oleju zaczeła mrugać i pipkać to chyba od ciśnienia :/
a jak sprawdzić to ciśnienie ??
właśnie boje się też paskiem że mógł przeskoczyć, a niedawno go wymieniałem kurde jak to teraz sprawdzić pozostaje rozbiórka i ustawianie wałka rozrządu i wału plus nowy pasek :/ chyba sam nie dam rady :/
-
Użytkownik
paska nie trzeba wymieniać, trzeba sprawdzić znaki czy są ok, co do ciśnienia sprężania to trzeba mieć ciśnieniomież, w benzynie 10-12 barów ( zależy od silnika ale w tym zakresie będzie ok), jak nie dasz rady to każdy mechanik Ci to zrobi, wkładasz ciśnieniomież w miejsce świecy, gaz do oporu i kręcisz rozrusznikiem i tak każdy cylinder (najlepiej wszystkie świece wykręcić)
Ostatnio edytowane przez szyna ; 06-09-10 o 22:05
SHOW ME YOUR
( . ) ( . )
-
Użytkownik
zgadza się przestawił się rozrząd :/
teraz tak górne koło zębate od rozrządu stawiam sobie na znaku, to dolne duże też jest znak ale na wale na małym kole zebatym nie mam żadnego znaku wytłumaczy mi ktoś po chłopsku jak to teraz poustawiać do kupy :/
-
Użytkownik
a co to za fura, wiem tylko, że benzyna
-
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=90496
Masz naciag i ustawienie tyle ze w golfie. Powinno byc analogiczne. Z tego co mi sie wydaje to mozesz jeszcze potem sie upewnic czy dobrze ustawiles to dolne kolo (na wale) w taki sposob ze podczas ustawiania rozrzadu skrajne tloki beda w gmp.
Ostatnio edytowane przez zakrzev ; 07-09-10 o 17:15
-
Użytkownik
to koło bez znaku jest od aparatu zapłonowego (i pompy oleju-nieważne), żeby dobrze ustawić rozrząd poza tymi znakami co masz ustawiasz aparat (bo na kole nie ma znaku). Zdejmujesz kopułkę, zdejmujesz palec, pod palcem powinno być plastikowe kółeczko, taka osłonka, zdejmujesz tą osłonkę. Dalej zakładasz sam palec . Na obudowie tego aparatu (patrząc od góry) masz nacięty znak, ustawiasz palec tą stroną gdzie jest styk na ten znak. To tyle, tak powinno się to robić, jak nikt nic nie kombinował to zaplon też będzie ok i zapali bez kłopotu
-
Użytkownik
-
Użytkownik
wszystko powinno grać, ale zobacz jeszcze:
-czy jak jest palec w aparacie na znaku to to ustawienie wypada na kabel wysokiego napięcia od 1 cyl. (lubi to być pojebane)
-czy na pewno koło od wałka rozrządu jest ustawione prawidłowo tzn. czy na pokrywce zaworów (u Ciebie jest aluminiowa) nie ma znaku do rozrządu, wydaje mi się, że 2,0 ma znak na godz. 12 jak patrzysz na koło, ten schemat co jest wklejony jest od silników z blaszaną pokrywką, kola mogą być inne i znaki w innym miejscu, żeby to na 100% sprawdzić to trzeba zobaczyć jak są ustawione krzywki na wałku rozrządu (na 1 cyl. obie krzywki do góry, tłok 1 cyl w górnym położeniu GMP, palec na 1 cyl.)
-jak zakładasz pasek to po prawej stronie starasz się założyć bez luzu rzeby znaki się zgadzały a na lewej stronie tam gdzie napinacz jest luźniej, tam naciągasz napinaczem , inaczej nie potrafię tego wyjaśnić
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia